Meny

- Sender sjokkbølger

En algerisk politimann kaster stein mot demonstranter under demonstrasjoner mot økte matvareprisen i Alger 7. januar. Opposisjonsgrupper i landet si de vil gjennomføre markeringer lørdag 12. februar, tross et forbud nedlagt av myndighetene. Foto: Scanpix/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Revolusjonen i Egypt vil sende sjokkbølger gjennom Midtøsten, sier Fafo-forsker.

Siden Tunisias president Zine El Abidine Ben Ali gikk av 14. januar har folkelige opptøyer og demonstrasjoner rystet Midtøsten.

Fredag ble det klart at Egypts president Hosni Mubarak går av og overlater makten til hæren, etter 18 dagers folkelige demonstrasjoner.

- Det er helt sikkert at dette sender enda større sjokkbølger gjennom den arabiske verden enn revolusjonen i Tunisia gjorde, siden Egypt er et så stort land og har vært stabilt så lenge, sier Midtøstenforsker ved Fafo, Jacob Høigilt, til ABC Nyheter.

- Det som er sikkert er at allerede er reaksjonene blant folk i andre arabiske land mye større enn ved revolusjonen i Tunisia. Det har vært spontane gledesutbrudd både i Tunisia og Jordan som følge av Mubaraks avgang, sier Høigilt.

- Som land har både Qatar og Tyrkia har vært tidlige ute med å uttrykke glede og begeistring.

Les også: - Mubarak går av

Algerie

Store politistyrker var fredag utplassert i sentrum av Alger i forkant av planlagte prodemokratiske demonstrasjoner lørdag. Opposisjonsgrupper sier de vil gjennomføre markeringen selv om regjeringen har nedlagt forbud mot slike samlinger, melder AFP.

- Algerie er et av landene der man vil kunne se nye opptøyer. Det var også demonstrasjoner der i januar, sier Høigilt.

Siden januar har fire algeriere dødd etter å ha tent på seg selv i protest mot myndighetene. Til sammen har mer enn et dusin mennesker satt fyr på seg selv i landet hittil i år, trolig inspirert av tilsvarende handlinger i nabolandet Tunis, som utløste opptøyene som veltet landets autoritære regime.

- To ting taler kanskje mot en større omveltning i Algerie. For det første har det nærmest blitt en ungdomskultur å demonstrere og gjøre opprør i landet, uten at det har ført til større endringer. For det andre har Algerie vært gjennom ti år med blodig borgerkrig, som også de unge har friskt i minnet. De vil kanskje frykte kaos og usikkerhet. I Egypt og Tunisia har snarere stillstand vært problemet, sier Høigilt.

Facebook

Lørdagens planlagte demonstrasjoner i Alger organiseres av Nasjonal Koordinering for Endring og Demokrati (CNCD), en paraplygruppe for opposisjonspartier, borgerrettsgrupper og uoffisielle fagforeninger.

Gruppen krever umiddelbar slutt på president Abdelaziz Bouteflikas regime, melder AFP.

Som i andre land i Nord-Afrika har demonstrantene brukt Facebook og tekstmeldinger til å spre sitt budskap.

I forrige uke samlet en Facebookoppfordring om en «vredens dag» i Syrias hovedstad Damaskus mer enn 12.000 tilhengere på nett, men ingen demonstranter viste seg i gatene.

I Marokko uttalte en talsmann for regjeringen torsdag at «reformer allerede er igangsatt, og landet vil neppe oppleve demonstrasjoner av den typen man har sett i andre arabiske land».

Kravene om politisk reform er økende i Marokko, som har noen av de samme faktorene som har ført til opptøyer i andre arabiske land; arbeidsledighet, stor befolkning av yngre og økonomisk ulikhet.

«Politisk jordskjelv»

Amerikanske etterretningsmyndigheter uttalte torsdag at opptøyene i Egypt vil kunne få «langvarige» effekter i Midtøsten, og advarte om at andre arabiske regjeringer vil kunne risikere opptøyer i sine land. Den nasjonale etterretningssjefen og sjefen for CIA beskrev hendelsene i Kairo som «et politisk jordskjelv».

- Hvis man skal tatt utgangspunkt i sosialøkonomiske og politiske indikatorer i Tunisia og Egypt ville neste land ut vært Jemen, men det er umulig å spå om, sier Høigilt.

- Det er heller ikke gitt at det kommer noen ny revolusjon i regionen, men det er sikkert at dette vil føre til endringer. Noen regimer vil kanskje mykne opp noe, eller stramme skruen til.

- Man må huske at det fremdeles er usikkert hva som vil bli utviklingen videre i Egypt. Det er ikke gitt at situasjonen for folk flest vil bli bedre, selv om man jo må håpe det.

Les også: - Umulig å spå om Egypt


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært