Meny

Iran: – Stor seier for egypterne

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egypterne har oppnådd en stor seier, heter det i en uttalelse fra Iran.

Egypts visepresident Omar Suleiman kunngjorde fredag at president Hosni Mubarak går av. Det øverste forsvarsrådet tar over styringen.

– Seieren til den egyptiske nasjonens vilje over motstanden og utholdenheten hos ledere som var avhengig av stormaktene, er en stor seier, sier talsperson Ramin Mehmanparast i det iranske utenriksdepartementet til TV-stasjonen Al-Alam.

– Vi håper alle de historiske kravene til egypterne vil innfris ved å fortsette på denne veien.

Full støtte til opprør

Tidligere fredag spådde Irans president Mahmoud Ahmadinejad framveksten av et nytt Midtøsten fritt for påvirkning fra USA og Israel. Han gir full støtte til opprørsbevegelsene i arabiske land.

Les også: - Egypt er fritt!

På 32-årsdagen for den islamistiske revolusjonen i Iran fredag sa Ahmadinejad at dagens Midtøsten ikke har noen plass for vestlig arroganse. Han spådde at «sionistregimet» – en nedsettende betegnelse av Israel – snart vil være borte.

– Amerikanerne viser oss et vennlig ansikt og sier at de er de nordafrikanske og arabiske folkenes venner. Men stå sammen og vær på vakt, så skal dere seire, selv om motstandens vei vil bli lang, sa Ahmadinejad i en tale på Frihetsplassen i Teheran.

Les også: Hæren ber folk om å gå hjem

– Den iranske nasjonen er deres venner, og dere har rett til selv å velge hvilken vei dere vil følge, fortsatte presidenten. Folkemengden svarte med å rope slagord som «død over Amerika»og «død over Mubarak».

Talen ble holdt før det ble kunngjort at Egypts president Hosni Mubarak går av. Iran har støttet opposisjonens opprør mot Mubarak i Egypt.

Samtidig fortsetter landet å forfølge sine egne opposisjonelle, og minst ti aktivister ble arrestert i løpet av de to siste dagene før fredagens revolusjonsfeiring, meldte et opposisjonelt nettsted.

Populært