Meny

Evensen hoppet 246,5 meter

Johan Remen Evensen hoppet hele 246,5 meter i Vikersund fredag. Foto: Scanpix/Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Johan Remen Evensen og Vikersund fikk sin store drøm i oppfyllelse fredag kveld – to ganger ble det verdensrekord.

Rekorden lyder på 246,5 meter etter at han hadde en time tidligere hadde hoppet 243 meter. Johan Remen Evensen bestemte seg å klinke til da ha satt på toppen. Utover i svevet skjønte han det kom til å gå veldig, veldig langt.

Han landet fjellstøtt på 243 meter, hele fire meter lenger enn Bjørn Einar Romørens verdensrekord fra 2005 satt i Planica.

– Det er bare helt utrolig. Det er en guttedrøm som går i oppfyllelse. Det skal bli vanskelige å nullstille seg etter dette, sa Evensen etter sitt første hopp.

Nullstilte seg

Foran kvalifiseringen hadde han klart å nullstille seg til et nytt storhopp.

– Å nullstille seg etter et slik hopp er ikke noe man trener på. Derfor valgte jeg å stå over den andre treningen og tok meg en spasertur. Jeg klarte å forberede meg som vanlig, sa Evensen.

Dermed fikk også de driftige Vikersund-arrangørene sin store drøm innfridd. Etter at FIS-styret endret reglene for hvor store en skiflygingsbakke kan være, ble den gamle bakken revet og en ny ble bygd helt fra grunnen av.

Mika overrasket

– Jeg visste at Johan var sterk, men ikke så sterk. Det er slike opplevelser vi lever for, sa landslagssjef Mika Kojonkoski.

Den nye bakken som ble åpent onsdag er ti meter større enn bakken i Planica. Derfor snakket alle om at når de beste hopperne fikk prøvd seg ville rekorden ryke. Det skjedde allerede første gang Evensen fikk sjansen.

– Helt utrolig. Tidligere var Oberstdorf favorittbakken, men det har endret seg. Nå er det Vikersund, sa Evensen som selvsagt håpet at rekorden ville stå en stund, men han tror det ikke.

– Det er nok mulig å stå på hopp fem meter lenger enn det jeg hoppet, sa romsdalingen etter førstehoppet. Etter det andre mente han at det kanskje var mulig å hoppet et par meter til.

Søvnproblemer?

Han trodde at han kanskje ville få problemer med å få sove etter de to kjempesvevene i Vikersund fredag kveld.

– Jeg har vanligvis et godt sovehjerte, men jeg tror kanskje jeg vil få problemer denne gangen, sa Evensen.

Han hoppet 3,5 meter lenger i kvalifiseringen og dermed er standarden satt til helgens to verdenscuprenn i skiflyging.

I den andre prøveomgangen sto Evensen over. Da var østerrikeren Martin Koch lengst med 241,5 meter. Ifølge NRKs Arne Scheie var Evensens rekord den 17. verdensrekorden i hopp som er satt i Norge.

Les også: Vilberg klinket til med 220,5 meter

Populært