Meny

- Umulig å spå om Egypt

Egyptiske soldater holder vakt bak piggtrådgjerder ved presidentpalasset i Kairo. Fredag ble det klart at hæren tar over makten i landet. Foto: Scanpix/EPA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er umulig å vite hva militærets intensjoner er når de nå tar over makten i Egypt, sier Midtøstenforsker.
Fredag gjorde Egypts visepresident Omar Suleiman det klart at president Hosni Mubarak går av, og at hæren tar over.


- Jeg tror på kort sikt det vil bli en formidabel fest i Egypt i kveld. Men vi vet egentlig ingenting om hva dette betyr på sikt, sier Midtøsten-forsker ved Fafo, Kjetil Selvik, til ABC Nyheter.

Les også: - Mubarak går av

- Det betyr selvsagt at folket har fått gjennomslag for sitt hovedkrav, men vi vet ikke hva det vil innebære for demokratiet i Egypt. Vi vet ikke om dette vil følges opp av en genuin demokratisering av det politiske systemet i landet, sier han.

Militærregime

Det øverste forsvarsrådet i Egypt tar over makten, ifølge visepresidentens korte uttalelse på egyptisk fjernsyn.

- Egypt har vært et militærregime i seksti år, og det er nå hæren som tar over direkte. Vi vet ikke hvilke intensjoner de har, om de har orkestrert Mubaraks avgang for å ta luften ut av demonstrasjonene eller om de har en genuin endring i tankene, sier Selvik.

Tidligere fredag garanterte høytstående generaler for frie valg senere i år. I en kunngjøring fredag formiddag ber Egypts militære råd folk om å å «vende tilbake til et normalt liv», og lover samtidig at unntakstilstanden vil bli hevet så fort de «nåværende omstendighetene tar slutt».

Les også: Hæren ber folk om å gå hjem

- Positivt signal

- Et slikt løfte er egnet til å gjøre folk i gatene fornøyd. Det er absolutt et positivt signal, men det kan være del av en strategi der man forteller folk at «Mubarak har gått av, det skal bli demokrati til høsten, nå kan dere gå hjem», sier Selvik.

- Det store spørsmålet i morgen blir om demonstrantene går hjem etter festen, eller om de vil kreve en institusjonalisering av løftet om demokrati før de går.

- Demonstrantene har sine ledere og forhandlere, og er ikke nødvendigvis blinde for at Suleiman har vært Mubaraks høyre hånd gjennom flere tiår. Men momentet kan gå ut etter at den ene samlende saken forsvinner.

Populært