Meny

- Mubarak går av

Demonstrantene reagerte med spontan jubel da det ble kunngjort at Hosni Mubarak går av som president. Foto: AFP / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egypts president Hosni Mubarak gikk fredag av, sier hans visepresident Omar Suleiman i en tv-sendt tale.

- Hosni Mubarak har besluttet å gå av som president i Egypt, og har utnevnt det militære til å overta makten, sa Suleiman på egyptisk fjernsyn fredag i 17-tiden.

Jubelbrølet lød spontant fra flere hundre tusen demonstranter på Tahrir-plassen i Kairo som følge av kunngjøringen, melder NTB.

Det øverste forsvarsrådet i Egypt tar over makten.

Les også: Mubarak går av


– Egypt er fritt! Jubelbrølet lød spontant fra flere hundre tusen demonstranter på Tahrir-plassen i Kairo som følge av kunngjøringen fredag.

Folk danset og sang og viftet med egyptiske flagg.

Snudde

Presidenten selv ankom noen timer tidligere den egyptiske feriebyen Sharm el-Sheikh ved Rødehavet, ifølge en talsperson i det egyptiske regjeringspartiet.

Tusenvis av demonstranter marsjerte også mot presidentpalasset i kystbyen Alexandria fredag, mens hundretusener demonstrerte mot president Hosni Mubarak i en rekke byer på Sinai-halvøya, der det også var skyting og sammenstøt.

Mubarak avviste i sin tale til folket torsdag at han kommer til å forlate landet. Det var ventet at han skulle kunngjøre sin avgang i talen, og da presidenten avviste dette, skapte det nytt raseri blant demonstrantene.

Dette er trolig den største folkelige oppstanden i Midtøsten noen gang, melder CNN. Makten har blitt overlatt til det militærets øverste råd. Ifølge CNN møter demonstrantene meldingen med jubel, og roper «folket og hæren er ett».

Artikkelen fortsetter etter videoen

Garanterer valg

Tidligere fredag garanterte høytstående generaler for frie valg senere i år. I en kunngjøring fredag formiddag ber Egypts militære råd folk om å å «vende tilbake til et normalt liv», og lover samtidig at unntakstilstanden vil bli hevet så fort de «nåværende omstendighetene tar slutt».

Les også: Hæren ber folk om å gå hjem

Tusenvis av demonstranter marsjerte fredag mot presidentpalasset i kystbyen Alexandria nord i Egypt. Marsjen begynte etter fredagsbønnen.

Omkring 10.000 demonstranter omringet natt til fredag TV-huset i Kairo etter at president Hosni Mubarak i en tale gjorde det klart at han ikke aktet å gå av. Fredag ettermiddag kom altså den nye meldingen fra visepresidenten.

Les også: Tusener omringet TV-huset i Kairo

Den amerikanske børsen gikk opp fredag etter at nyheten om Mubaraks avgang ble kjent. Dow Jones-indeksen beveget seg opp 0,30 prosentpoeng, mens Nasdaq også steg 0,30 poeng, melder AFP.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært