Meny

Mubarak går av

President Hosni Mubarak under TV-talen torsdag kveld. Fredag ble det meldt at han har forlatt Kairo. Foto: REUTERS/Egyptisk TV/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Visepresident Omar Suleiman sier fredag ettermiddag at president Hosni Mubarak vil gå av, etter 30 år ved makten.

Folkemengden på Tahrirplassen jublet da visepresidenten kom med bekjentgjørelsen.

Det var tidligere fredag varslet at presidentskapet i Egypt ville komme med en viktig kunngjøring, meldte det statlige fjernsynet i Kairo fredag ettermiddag.

Meldingen kom etter at en talsmann for landets regjeringsparti bekreftet at president Hosni Mubarak hadde reist til byen Sharm el-Sheikh ved Rødehavet.

Opplysningene om at president Hosni Mubarak har dratt fra Kairo, har ikke dempet gemyttene. Egyptere har fredag holdt de mest omfattende protestene til nå.

Demonstranter samlet seg fredag ved presidentpalasset i Kairo for å kreve Mubaraks avgang. På Tahrir-plassen var oppmøtet på rundt en million, ifølge en beregning av AFP.

Presidenten selv ankom samtidig den egyptiske feriebyen Sharm el-Sheikh ved Rødehavet, ifølge en talsperson i det egyptiske regjeringspartiet. Også en regjeringskilde opplyste til internasjonale nyhetsbyråer at Mubarak og familien hadde forlatt den egyptiske hovedstaden.

Ifølge BBC kan det bety at Mubarak prøver å unngå å tape ansikt ved å oppholde seg langt fra folkemengden i Kairo, men fortsatt i Egypt.

Ikke imponert

Hundretusener av egyptere gjentok under fredagsbønnen at tiden for den hardt pressede lederen og hans visepresident Omar Suleiman er omme. Og opplysningene om at Mubarak trolig var ute av hovedstaden, imponerte ikke demonstrantene.

– Han må forlate landet, kravet vårt er klart, sier Magdy Sabry til AFP i Kairo.

– Folk her bryr seg ikke om han er i palasset eller ikke. Vi vil ha ham ut av presidentstillingen, sier Mohammed Hamdan, som demonstrerer ved presidentpalasset.

Kravet ljomet også i andre storbyer. Tusenvis av demonstranter marsjerte mot presidentpalasset i kystbyen Alexandria, mens hundretusener demonstrerte mot president Hosni Mubarak i en rekke byer på Sinai-halvøya.

– Ærefull avgang

Israels tidligere forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezer mener Mubarak skjønner at hans styre nærmer seg slutten.

– Han ser kun etter én ting; «gi meg en ærefull vei ut, la meg gå på en ærefull måte», sier Ben-Eliezer, som har kjent Mubarak i mange år.

I et forsøk på å roe gemyttene har militæret lovet å stå som garantist for at Mubaraks varslede reformer blir gjennomført. Generalene lover også å oppheve unntakslovene som har vært i kraft i snart 30 år, og ber samtidig folk vende tilbake til sine normale liv.

Men heller ikke denne garantien endret demonstrantenes innstilling.

– Vi håper vi blir mange nok til å overbevise hæren om å få ham til å gå av, sier Mohamed Ibrahim, en 42 år gammel lærer som har reist fra Alexandria for å delta i demonstrasjonene.

Fare for voldsbruk

Folkeopprøret i Egypt var fredag godt inne i sin tredje uke, og demonstrantenes krav har hele tiden vært at Mubarak må gå av, og at det må gjennomføres demokratiske reformer i landet.

Presidenten er presset fra skanse til skanse – han har lovet reformer, varslet at verken han eller sønnen Gamal stiller i presidentvalget, sparket flere sentrale politikere og partifolk og gått i dialog med opposisjonelle grupper.

Demonstrasjonene har stort sett gått fredelig for seg, men etter 18 dager er spørsmålet hvor stor tålmodigheten blant demonstrantene er, siden Mubarak fortsatt blir sittende, mener Høigilt.

– Hvis det blir voldshandlinger, er det regimet og hæren, som en del av regimet, som bærer ansvaret for at det har kommet så langt, sier han.

Populært