Meny

Demonstrantene raser

Demonstrantene raser

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rasende reaksjoner på militærets kunngjøring fredag.

Marsjen begynte etter fredagsbønnen, melder TV-kanalen Al Jazeera.

Det er også varslet store demonstrasjoner i Kairo, og i havnebyen Suez skal demonstranter ha tatt kontroll over regjeringskontorer.

Demonstrantene i Kairo raser over at forsvaret ikke ber Hosni Mubarak om å gå av. Stillingskrigen øker muligheten for et voldsutbrudd, frykter eksperter.

Hundretusener av egyptere gjentok under fredagsbønnen kravet om at den hardt pressede lederen, og hans visepresident Omar Suleiman, må gå av.

I et forsøk på å roe gemyttene lover militæret å stå som garantist for at Mubaraks varslede reformer blir gjennomført. Generalene lover også å oppheve unntakslovene som har vært i kraft i snart 30 år, og ber samtidig folk vende tilbake til sine normale liv.

Les mer om kunngjøringen her

Dramatisk

Men reaksjonene blant demonstrantene på Tahrir-plassen, ved nasjonalforsamlingen og ved presidentpalasset tyder på at hærens utspill ikke er nok til å gjøre noe med den svært dramatiske situasjonen.

– Vi håper vi blir mange nok til å overbevise hæren om å få ham til å gå av, sier Mohamed Ibrahim, en 42 år gammel lærer som har reist fra Alexandria for å delta i demonstrasjonene.

Opposisjonen hadde håp om at flere millioner ville slutte seg til demonstrasjonene fredag.

Samtidig melder TV-stasjonen Al Arabiya at Mubarak og hans familie har forlatt Kairo, men dette er ikke bekreftet av andre kilder.

– Sitter på gjerdet

Omtrent samtidig med at hærens uttalelse ble kjent, gjallet ropene med krav om både Mubaraks og Suleimans avgang på nytt i Kairo.

– Det fremste kravet til demonstrantene er at Mubarak og Suleiman skal gå. Det var akkurat det hæren ikke sa noe som helst om, sier Midtøsten-forsker Jacob Høigilt ved Forskningsstiftelsen Fafo til NTB.

– Slik jeg ser det, nekter hæren å hoppe ned fra gjerdet. Den angriper ikke folk og hindrer dem ikke i å demonstrere, men vil heller ikke konfrontere Mubarak, som nekter å gå av, sier han.

– Spørsmålet er hvor lenge hæren kan bli sittende på gjerdet uten at det blir voldshandlinger, legger Egypt-kjenneren til.

Nobelprisvinner og opposisjonspolitiker Mohamed ElBaradei ber hæren om å redde landet i en overgangsfase mot demokrati.

– Hittil har hæren stort sett vært nøytral, men nå må den stille seg på folkets side, sier han.

Populært