Meny

Demonstrantene raser

Demonstrantene raser
Demonstrantene raser

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rasende reaksjoner på militærets kunngjøring fredag.

Marsjen begynte etter fredagsbønnen, melder TV-kanalen Al Jazeera.

Det er også varslet store demonstrasjoner i Kairo, og i havnebyen Suez skal demonstranter ha tatt kontroll over regjeringskontorer.

Demonstrantene i Kairo raser over at forsvaret ikke ber Hosni Mubarak om å gå av. Stillingskrigen øker muligheten for et voldsutbrudd, frykter eksperter.

Hundretusener av egyptere gjentok under fredagsbønnen kravet om at den hardt pressede lederen, og hans visepresident Omar Suleiman, må gå av.

I et forsøk på å roe gemyttene lover militæret å stå som garantist for at Mubaraks varslede reformer blir gjennomført. Generalene lover også å oppheve unntakslovene som har vært i kraft i snart 30 år, og ber samtidig folk vende tilbake til sine normale liv.

Les mer om kunngjøringen her

Dramatisk

Men reaksjonene blant demonstrantene på Tahrir-plassen, ved nasjonalforsamlingen og ved presidentpalasset tyder på at hærens utspill ikke er nok til å gjøre noe med den svært dramatiske situasjonen.

– Vi håper vi blir mange nok til å overbevise hæren om å få ham til å gå av, sier Mohamed Ibrahim, en 42 år gammel lærer som har reist fra Alexandria for å delta i demonstrasjonene.

Opposisjonen hadde håp om at flere millioner ville slutte seg til demonstrasjonene fredag.

Samtidig melder TV-stasjonen Al Arabiya at Mubarak og hans familie har forlatt Kairo, men dette er ikke bekreftet av andre kilder.

– Sitter på gjerdet

Omtrent samtidig med at hærens uttalelse ble kjent, gjallet ropene med krav om både Mubaraks og Suleimans avgang på nytt i Kairo.

– Det fremste kravet til demonstrantene er at Mubarak og Suleiman skal gå. Det var akkurat det hæren ikke sa noe som helst om, sier Midtøsten-forsker Jacob Høigilt ved Forskningsstiftelsen Fafo til NTB.

– Slik jeg ser det, nekter hæren å hoppe ned fra gjerdet. Den angriper ikke folk og hindrer dem ikke i å demonstrere, men vil heller ikke konfrontere Mubarak, som nekter å gå av, sier han.

– Spørsmålet er hvor lenge hæren kan bli sittende på gjerdet uten at det blir voldshandlinger, legger Egypt-kjenneren til.

Nobelprisvinner og opposisjonspolitiker Mohamed ElBaradei ber hæren om å redde landet i en overgangsfase mot demokrati.

– Hittil har hæren stort sett vært nøytral, men nå må den stille seg på folkets side, sier han.

Populært