Meny

Nytt rettsmøte med Julian Assange i gang

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange møter i retten i London fredag i høringen som kan føre til at han blir utlevert til Sverige. Foto: REUTERS/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Julian Assange måtte igjen møte i retten i London fredag i høringen som kan føre til at han blir utlevert til Sverige.

Sverige vil ha Assange utlevert, men det er ikke ventet at domstolen kommer til en avgjørelse før senere i måneden. Forhandlingene skulle begynne klokka 11.30 norsk tid.

Før dommeren kan beslutte om Assange kan utleveres eller ei gjenstår sluttprosedyrene både fra det britiske aktoratet og Assanges advokat.

WikiLeaks-gründeren er mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep i Sverige, og svensk påtalemyndighet ønsker å få ham utlevert for å kunne gjennomføre avhør.

Les også: Tror Assange blir utlevert til Sverige

– Overdrevet

Assange mener imidlertid at saken er sterkt overdrevet og frykter at en utlevering til Sverige i neste omgang vil føre til at han blir utlevert til USA. Der har enkelte politikere tatt til orde for at han bør straffes hardt.

Assanges advokater har advart om at risikerer dødsstraff for å ha avslørt amerikanske diplomatiske hemmeligheter gjennom WikiLeaks.

De fleste tror at dommeren Howard Riddle vil vente i en til to uker med å offentliggjøre en kjennelse.

Les også: Frykter dødsstraff

Boklansering

Generalsekretær Anne Ramberg i det svenske Advokatsamfundet tror domstolen i London kommer til å bestemme at Assange skal utleveres.

– Europeiske land har en avtale seg imellom som forplikter dem til å utlevere personer som har status som mistenkte, sa hun tidligere i uken.

Fredag lanseres boka «Inside WikiLeaks – Min tid med Julian Assange i verdens farligste nettsted», som er skrevet av en av Assanges tidligere medarbeidere.

I boka hevdes det blant annet at WikiLeaks er verdens farligste nettside, og at organisasjonen ikke klarer å beskytte sine kilder.

Tyske Daniel Domscheit-Berg beskriver Julian Assange som brilliant, men samtidig stormannsgal, paranoid, maktsyk og «sparsom med sannheten».

Les også: Sverige forbereder seg på Assange

(©NTB)

Populært