Meny

Sex-uke på skolen

LÆRER UNGDOM OM SEX: I sexikonet kan du lese om alt fra G-punkt til gonoré. Foto: skjermdump fra sexfordeg.no

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny seksualundervisning testet ut på 17.000 norske elever denne uken.

På forhånd var nær 30.000 elever påmeldt til pilotprosjektet «Uke Sex». Over halvparten av dem har gjennomført undervisningsopplegget denne uken, mens resten skal få den samme seksualundervisningen på et senere tidspunkt.

- Vi er kjempefornøyd med responsen, og at så mange ble med i kampanjeuka, sier prosjektleder Gry Stordahl i Sex og Politikk, foreningen som står bak kampanjen med støtte fra Helsedirektoratet.

Hensikten med Uke Sex er å gi gratis materiale til lærere som underviser om seksualitet i skolen. Kampanjen retter seg mot elever fra 7. til 10. trinn, og materialet består av flere forskjellige hefter med rollespill, quiz og aktive øvelser.

- Tilbakemeldingen fra lærere jeg har snakket med så langt, er at er synes oppgavene har ført til gode diskusjoner i klasserommet, sier Stordahl.

Sexikon og kondomguide

I tillegg er det utviklet en egen nettside for elevene, www.sexfordeg.no. Her kan elevene blant annet slå opp i «sexikon», ta prevensjons-quiz, lese seg opp i «kondomguiden» eller delta i debattforumet, hvor de kan stille spørsmål om kropp, sex og følelser.

- Debatten har hatt mest med sex eller kropp å gjøre. Vi ser at unge tar opp ting de lurer på og får gode råd og svar fra andre unge.

Alle innlegg godkjennes før de publiseres for å unngå støtende innlegg på trykk. Siden er tenkt å kunne brukes av eleven alene og i felles undervisning.

Målet er å kombinere nyttige og morsomme undervisningsopplegg for å nå kompetansemålene i lærepålanen. Heftet har mottatt kritikk blant annet fordi det ikke nevner at den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år.

Prosjektet videreføres

Skoler over hele landet har deltatt på «Uke Sex», men elever og lærere i Buskerud, Oppland og Hordaland har vært mest begeistret. Skolene i Sogn og Fjordane og Aust Agder har derimot vært mer reserverte.

I løpet av våren vil deltakerne inviteres til å gi tilbakemeldinger, slik at prosjektet kan videreutvikles i den retningen skolen ønsker. For neste år er det øremerket én million kroner på statsbudsjett til en videreutvikling av konseptet.

Ideen om «Uke Sex» er hentet fra Danmark, hvor en undersøkelse i 2005 avdekket av lærerne savnet et oppdatert materiale som var lett å bruke i seksualundervisningen. 150.000 elever deltar på «Uge Sex» i Danmark i år.

Hva synes du om dagens seksualundervising i norske skoler? Skriv gjerne et innlegg nedenfor.

Populært