Meny

Hæren ber folk om å gå hjem

Væpnede soldater slår ring rundt demonstrantene på Tahrir-plassen sent torsdag kveld. Foto: AP Photo/Mohammed Abu Zaid

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en kunngjøring fredag sier Egypts generaler at de stiller seg bak president Hosni Mubarak.

De lover også å garantere for frie og rettferdige valg senere i år, melder BBC.

I en kunngjøring fredag formiddag ber Egypts militære råd folk om å å «vende tilbake til et normalt liv», og lover samtidig at unntakstilstanden vil bli hevet så fort de «nåværende omstendighetene tar slutt».

En opphevelse av unntakstilstanden har vært en av demonstrantenes sentrale krav, men det ser ikke ut til at hæren vil etterkomme ønsket før protestene avsluttes.

Kunngjøringen var varslet av statlige medier på forhånd, og kom etter at rådet hadde holdt et møte under ledelse av landets forsvarsminister, Mohamed Hussein Tantawi.

Tusenvis av demonstranter marsjerte fredag mot presidentpalasset i kystbyen Alexandria nord i Egypt.

Marsjen begynte etter fredagsbønnen, melder TV-kanalen Al Jazeera.

Les også: Varsler ny «vredens dag»

Byttet side

En egyptsik offiser, med 15 år bak seg i militæret, valgte torsdag kveld å bli med demonstrantene i protestene på Tahrir-plassen i Kairo. Han sier at minst 15 andre offiserer i den egyptiske hæren også har gjort det samme.

Folkehavet på Tahrir-plassen. Foto: EPA/FELIPE TRUEBAFolkehavet på Tahrir-plassen. Foto: EPA/FELIPE TRUEBA

Det melder Reuters.

- Forsvarets solidaritet med folket har begynt, sier offiser Ahmed Ali Shouman til Reuters.

Torsdag kveld la han fra seg våpnene, og hang seg på de tusenvis av demonstrantene på Tahrir-plassen, etter Mubaraks omstridte tv-tale tidligere på kvelden.

- Rundt 15 offiserer har sluttet seg til folkets revolusjon. Alt fra kaptein til oberstløytnanter. Vårt og folkets mål er det samme, sier han.

Det er knyttet stor spenning til hvordan militæret vil takle demonstrasjonene og den kaotiske situasjonen i Egypt fredag, etter at president Hosni Mubarak sa at han har overlatt makten til sin visepresident Omar Suleiman, men uten at han går av som president.

- Forenet

Shouman sier videre at han og de andre offiserene i dag vil delta i demonstrasjonene etter fredagsbønnen.

Militæret, som har installert seg godt rundt Tahrir-plassen med dusinvis av tanks og tropper, har lovet å ikke skyte på demonstranter.

- Det som fikk meg og de andre offiserene til å støtte folket er løftet vi tok da vi begynte i militæret - nemlig å beskytte nasjonen.

Etter å ha snakket med demonstrantene fra en scene, bar de Shouman på sine skuldre, mens de ropte «folket og hæren er forenet», sier han.

Les også: - Gir fra seg all makt

Se også: Marsjerte mot Mubarak

Advarer mot militærkupp

Et militærkupp vil være ille både for det egyptiske folk og for landets økonomi, sier landets finansminister Samir Radwan.

Radwan understreket i et intervju med BBC fredag at dette er en situasjon som må unngås.

– Militæret er disiplinerte, og det er tatt en beslutning om ikke å skyte mot unge mennesker. Denne låste situasjonen kan ikke vare, sier finansministeren.

Les også: Tusener omringer tv-huset i Kairo

Populært