Meny

Vil hente tilbake asylsøkere fra Hellas

Greske myndigheter har fått sterk kritikk for sin behandling av asylsøkere. Her demonstrerer Afghanske asylsøkere mot behandlingen de har fått (Foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre, Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti mener Norge må hente tilbake asylsøkerne som ble tvangsreturnert til Hellas i fjor.

Bakgrunnen er en dom fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen om alvorlige brudd på menneskerettighetene for asylsøkere i Hellas.

– Det er klart etter denne dommen at Norge har brutt menneskerettighetene til folk vi har sendt tilbake til Hellas. Det er veldig alvorlig. Det høres umiddelbart rimelig ut for meg at de får en oppreisning og muligheter til å få sakene sine behandlet i Norge, sier SVs innvandringspolitiske talsmann Heikki Holmås til NRK.

Norge sendte i fjor tilbake rundt 260 asylsøkere til Hellas i strid med råd fra FNs høykommissær. Norge stanset returene i oktober i fjor, i påvente av dommen som kom for tre uker siden.

Også Kristelig Folkeparti vil hente asylsøkerne tilbake.

– Nå må de hentes tilbake og få behandlet asylsaken sin i Norge, sier Geir Jørgen Bekkevold.

Det samme mener Venstres leder Trine Skei Grande.

– Det er ikke noe i veien for at vi behandler asylsøknadene her i Norge, både for å avlaste Hellas som er utsatt for et stort press, og for å påse at menneskerettighetene blir overholdt, sier hun.

Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet sier Utlendingsnemnda (UNE) skal vurdere sakene.

– Nå skal UNE gå gjennom sakene til dem som ble sendt tilbake. Jeg vil ikke trekke noen konklusjon før vi har foretatt en fullstendig vurdering av spørsmålene rundt denne dommen og hvilke konsekvenser den har, sier Lønseth til NRK. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Populært