PST får kritikk i ambassadesaken

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingets EOS-utvalg kritiserer PST for ikke å ha informert Justisdepartementet og utvalget om sikkerhetsarbeidet ved USAs ambassade.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) kritiserer PST for manglende orientering til departementet og EOS-utvalget om sin kjennskap om sikkerhetsarbeidet ved den amerikanske ambassaden i Oslo i 2006 og 2007.

Utvalget presiserer at informasjonen PST satt på, var av en slik karakter at det forelå en plikt til å rapportere til Justisdepartementet.

Politietterforskning

I november i fjor bestemte EOS-utvalget seg for å undersøke enkelte sider av saken i forbindelse med påstandene om at gruppen Surveillance Detection Unit (SDU) skal ha drevet overvåking og registrering av norske borgere i Norge på vegne av den amerikanske ambassaden.

Utvalget undersøkte derfor bare PSTs rolle i saken. Påstandene om at tidligere eller nåværende PST-ansatte kan ha begått kriminelle forhold er fortsatt under etterforskning hos Østfold politidistrikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EOS-utvalget skriver i en pressemelding at de vil holde seg orientert om påtalemyndighetens konklusjoner.

– Ikke fokusert

I sitt svar til EOS-utvalget uttrykker PST at den antatte hovedårsaken til at utvalget ikke ble informert om saken, var at PST ikke har fokusert særskilt på ambassadens sikkerhetsarbeid.

PST viser til at den daglige kontakten med ambassaden om sikkerhetsspørsmål blir ivaretatt av Oslo politidistrikt.

Les flere nyheter her

(©NTB)