Ni års fengsel for angrep på Muhammed-tegner

Ni års fengsel for angrep på Muhammed-tegner
Ni års fengsel for angrep på Muhammed-tegner
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen som forsøkte å drepe den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard med øks, er dømt til ni års fengsel og utvisning fra Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om karikaturstriden

* 30. september 2005 trykket den danske avisen Jyllands-Posten tolv karikaturtegninger av profeten Muhammed.

* Flere europeiske aviser valgte etter hvert å sette karikaturene på trykk. I Norge ble de første gang trykt i den kristne avisen Magazinet 10. januar 2006.

* Mange muslimer opplevde publiseringen som en provokasjon. Det oppsto opptøyer og voldelige demonstrasjoner i en rekke land.

* 4. februar 2006 ble den danske og norske ambassaden i Syria stormet og stukket i brann.

* 1. januar 2009 trenger en 28 år gammel somaliskfødt mann bevæpnet med øks seg inn i hjemmet til avistegneren Kurt Westergaard. Westergaard sto bak den mest kontroversielle av karikaturene: profeten Muhammed med en bombe i turbanen. Mannen ble fredag dømt til ni års fengsel og utvisning fra Danmark på livstid.

* Jyllands-Posten eller Westergaard skal også ha vært målet for flere andre planlagte terroraksjoner i Danmark.* Striden har flere ganger ført til at de omstridte karikaturene har publisert på nytt i en rekke medier, til støtte for Jyllands-Posten, Westergaard og ytringsfriheten.

Dommen mot 29 år gamle Mohammed Geele ble avsagt i retten i Aarhus på Jylland fredag, men ble anket på stedet.

Geele ble dømt for å ha trengt seg inn i Westergaards hjem i Aarhus første nyttårsdag i fjor for å slå ham i hjel med en øks, men tegneren greide å komme seg inn i et spesialsikret rom i huset.

Les også: Westergaards angriper dømt for terror

Dansksomalieren Geele ville straffe Westergaard for hans tegning av Muhammed med en bombe i turbanen, som ble trykket i avisen Jyllands-Posten i september. Flere europeiske aviser, også norske, gjenga senere tegningen.

Midt mellom

Domstolen la seg med straffeutmålingen fredag midt mellom aktors og forsvarerens påstander. Aktor ville ha Westergaard dømt til tolv års fengsel, mens forsvareren mente det burde holde med seks år.

Den domfelte har forklart at han bare ville skremme tegneren, og ikke drepe ham. Men domstolen valgte å gi aktor medhold i at økseangrepet var et forsøk på å skape uro og kaos, og å skremme hele den danske befolkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsadvokat Kirsten Dyrman sa seg fredag tilfreds med dommen mot Geele.

– Ni års fengsel er en ganske alvorlig straff når man tar med i vurderingen at mannen også utvises fra Danmark på livstid, mente hun.

Les også: Westergaard: - Tiltalte er en feig liten løgnhals

– Juryen lyttet

Forsvareren Niels Christian Strauss var glad for at juryen i saken hadde lyttet til hans argumenter om at Kurt Westergaard ikke kom fysisk til skade i angrepet. Han mente også at det er langt mellom dette angrepet og andre terrorsaker som har vært behandlet i Danmark.

I disse andre sakene er de tiltalte bare blitt dømt for forberedelser til terrorhandlinger, som produksjon av og forsøk på å sprenge bomber. Disse aksjonene var heller ikke rettet mot noen bestemt enkeltperson, slik angrepet mot Westergaard var.

Under rettssaken forklarte Mohammed Geele at han reiste fra Hvidovre på Jylland til bydelen Viby i Aarhus, der Westergaard bor, med en nyinnkjøpt og skarpslipt øks i bagasjen. Han måtte bruke 20 øksehogg for å komme seg inn i huset. (©NTB)

Les flere nyheter her