Vil gi terrortiltalt tv-kanal fredsprisen

Desmond Tutu er blant 150 personer som vil at den kurdiske TV-kanalen Roj TV skal få Nobels Fredspris. (Foto: Scanpix)
Desmond Tutu er blant 150 personer som vil at den kurdiske TV-kanalen Roj TV skal få Nobels Fredspris. (Foto: Scanpix)

Roj TV er tiltalt for terror i Danmark. Desmond Tutu er blant de som mener at den bør få Nobels Fredspris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kurdiske tv-kanalen Roj TV sender hovedsakelig sine fjernsynssendinger fra Danmark.

Tyrkiske myndigheter mener at de er mikrofonstativ for Det kurdiske arbeiderpartiet, som de klassifiserer som terrorister. De har derfor lagt betydelig press på danske myndigheter for å få kanalen stoppet.

Tiltalt for terror

I slutten av august ble kanalen tiltalt for terror av den danske justisministeren Lars Barfoed.

Tirsdag vil 150 folkevalgte politikere og menneskerettighetsforkjempere innstille Roj TV til Nobels Fredspris. Blant disse er tidligere Nobel-vinner Desmond Tutu, melder den danske marxistavisen Arbejderen.

- Gir tro på rettferdighet

– Roj TV sikrer, at omverdenen får kjennskap til kurdernes lidelser og forholdene i Tyrkia. De tyrkiske mediene lider under press fra det tyrkiske styret og forteller kun en del av sannheten. Roj TV gjør bildet mer nyansert. Og de gir kurderne selvfølelse og en tro på rettferdighet, uttaler den danske menneskerettighetsforkjemperen, Inge Genefke, til Arbejderen.

Selv vil ikke den danske justisministeren kommentere nominasjonen.

- Det kan virke rart at en tv-stasjon som justisministeren har valgt å tiltale for støtte til terrorisme, nå blir nominert til Nobels Fredspris. Men folk kan nominere hvem som helst til en fredspris, uttaler de Konservatives Tom Behnke.

- Spesielt viktig

- Det er viktig at gode mennesker som for eksempel Desmond Tutu kan se at det vi gjør bidrar til en fredelig løsning på konflikten. Vi arrangerer debattmøter og sikrer dialog slik at begge parter i konflikten får komme med sine synspunkter. Innstillingen til fredsprisen og støtten er spesielt viktig i en situasjon der man forsøker å marginalisere oss politisk, sier administrerende direktør i Roj TV Imdat Yilmaz til Arbejderen.

Nobels Fredspris deles ut den 10 desember hvert år i Oslo. Nominasjoner kan komme fra medlemmer av Nobelkomiteen, spesielt inviterte, fagfolk eller tidligere prismottakere.

Personvernpolicy