- Mubarak vil starte dialog

Hosni Mubarak på egyptisk fjernsyn. Foto: Scanpix
Hosni Mubarak på egyptisk fjernsyn. Foto: Scanpix

Egypts visepresident sier president Hosni Mubarak har bedt ham om å straks starte dialog med alle de politiske partiene i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta Hosni Mubarak:

• Egypts president siden 1981. Rykket opp da forgjengeren Anwar Sadat ble drept

• Har gjennomført økonomiske reformer, men har motsatt seg reelle politiske reformer

• I 2005 gjennomførte han imidlertid Egypts første presidentvalg med flere kandidater. Menneskerettsgrupper og uavhengige observatører var imidlertid enige om at valget ikke var fritt, og det var aldri tvil om at Mubarak ville bli gjenvalgt.

• 82-årige Mubarak har ikke sagt om han stiller som kandidat for en ny seksårsperiode som president. Rykter vil ha det til at han ønsker at sønnen Gamal (47) skal etterfølge ham, noe både far og sønn avviser. Gamal mangler farens militære bakgrunn, noe mange analytikere mener vil gjøre det vanskelig for ham å hevde sin autoritet i et land der alle tidligere presidenter har hatt slik bakgrunn

(Kilde: NTB)

Den nyutnevnte visepresidenten Omar Suleiman leste opp en kunngjøring mandag kveld på statlig TV, og sa at han snakket på vegne av president Mubarak.

– President Hosni Mubarak har gitt meg oppgaven å starte samtaler med alle politiske krefter for å begynne å gjøre konstitusjonelle og lovmessige endringer, sier Suleiman, ifølge AFP.

Ifølge Suleiman er regjeringen villig til å gå i dialog med alle de politiske gruppene i landet. Samtalene vil omhandle omfattende reformer av det politiske systemet i landet, sier han.

Suleiman sa også at et nyvalg skulle holdes i enkelte distrikter, hvor det var tegn til uregelmessigheter i fjorårets parlamentariske meningsmåling, melder BBC.

Egypt visepresident sammen med president Hosni Mubarak på egyptisk fjernsyn. Foto: ScanpixEgypt visepresident sammen med president Hosni Mubarak på egyptisk fjernsyn. Foto: Scanpix

Militæret støtter folket

I en uttalelse fra det egyptiske militæret sier de at de ikke vil bruke makt mot demonstrantene.

- Til det flotte folket av Egypt, deres hær, anerkjenner folkets legitime krav, og vil ikke bruke makt mot det egyptiske folk, heter det i uttalelsen.

Egypts mektige hær ser ut til å sitte med nøkkelen til Mubaraks politiske skjebne. Uttalelsen betyr trolig at presidenten Hosni Mubarak vil måtte gå av om ikke så lenge, for så å overlate makten til en overgangsregjering styrt av hærens ledelse.

BBC kaller uttalelsen et hardt slag for Mubarak ettersom han trenger muligheten til å bruke hæren til å gjenopprette ro og orden – i det minste muligheten til å true med å bruke den.

Les også: Hæren støtter demonstrantene i Egypt

Personvernpolicy