John Barry er død

Den berømte filmkomponisten John Barry (stående), som blant annet laget filmmusikk til en rekke James Bond-filmer, er død, 77 år gammel. Foto: Foto: Geoff Leonard/Wikipedia
Den berømte filmkomponisten John Barry (stående), som blant annet laget filmmusikk til en rekke James Bond-filmer, er død, 77 år gammel. Foto: Foto: Geoff Leonard/Wikipedia

Den kjente James Bond-komponisten ble 77 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kjente filmkomponisten døde søndag etter et hjerteinfarkt.

Komponisten John Barry, best kjent for å ha laget filmmusikk til 11 James Bond-filmer, inkludert «Goldfinger», «You Only Live Twice», «Diamonds Are Forever», «A View To A Kill» og «The Living Daylights». Sistnevnte skrev han sammen med niorske a-ha i 1987 og dette skulle også bli den siste av James Bond-filmene Barry komponerte musikk for.

Vant fem Oscar-statuetter

Barry ble belønnet med hele fem Oscar-statuetter for sine filmkomposisjoner, men fikk ingen av dem for sine James Bond-låter. For to av filmene om agent 007 ble han imidlertid nominert til Golde Globe for å ha laget beste filmmelodi; «From Russia With Love» som han vant prisen for, og for «A View To A Kill», som Duran Duran fremførte i filmen av samme navn i 1985. Han fikk også en BAFTA-pris for sitt arbeide med filmmusikk i 2005.

Han er også kjent for sitt arbeid på filmmusikken til «Born Free», «Midnight Cowboy» og «Dances With Wolves».

Den kjente filmkomponisten var født John Barry Prendergast i York i 1933, og han startet sin karriere som bandleder i jazzensemblet John Barry Seven.

Den siste filmen Barry laget filmmusikk til var Enigma i 2001, mens han siden blant annet har jobbet men musikalproduksjoner. Blant dem Brighton Rock som hadde London-premiere i 2004.

Kranglet med a-ha

Da John Barry jobbet med a-ha om James Bond-tittellåten «The Living Daylights», der han er kreditert som medlåtskriver sammen med Paul Waaktaar-Savoy, brøt det ut uenigheter om produksjonen mellom partene.

Det norske bandet bearbeidet låten til sitt kommende tredjealbum «Stay On These Roads» i 1988, som var en helt annen innspilling enn versjonen som er å finne på soundtracket til James Bond-filmen «The Living Daylights». Ifølge Wikipedia, skal Magne Furuholmen fra a-ha ha uttalt i et intervju med Hotrod Magazine i kjølvannet av konflikten at Barry sammenlignet dem med Hitlerjugend, noe som skal ha gitt samarbeidet en bitter ettersmak.

I 2006 skal Paul Waaktar-Savoy, ifølge samme kilde, imidlertid ha sagt at han elsket det som Barry tilførte låten og for å ha fått den til å høres ut som en klassisk Bond-låt.

«The Living Daylights» er en av a-has største singelsuksesser, og var nummer én på VG-lista her hjemme og oppnådde en fin femteplass på UK Top 40 som beste plassering i 1987.

Sjekk ut de to versjonene av låten under.

Les flere musikksaker her

Les flere nyheter her

Personvernpolicy