Stillingskrigen fortsetter i Egypt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stillingskrigen fortsetter i Egypt, der tusenvis av demonstranter har tilbrakt nok en natt under åpen himmel, uten at sikkerhetsstyrkene har gjort noe forsøk på å fjerne dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag har demonstrantene oppfordret til generalstreik i Egypt, og tirsdag truer de med å holde en massemønstring med millioner av mennesker i gatene.

Natt til mandag forløp imidlertid rolig i hovedstaden Kairo, der demonstrantene har slått seg ned på Tahrir-plassen, omgitt av soldater.

Se også: Her blir han skutt (Obs! Sterke bilder)

Regjeringsstyrkene regnes som svært lojale overfor president Hosni Mubarak, men har ikke gjort noe forsøk på å gripe inn i konflikten.

Se opptøyene i Egypt her

Ifølge øyenvitner delte de natt til mandag mat med demonstrantene, mens stillingskrigen fortsatte.

Roser de militære

USA roser den egyptiske regjeringshæren for å ha vist tilbakeholdenhet i møte med demonstrantene, som krever Mubaraks avgang og protesterer mot prisøkning og arbeidsledighet.

Se også: Her skytes det i natten

Demonstrantenes selvutnevnte frontfigur Mohamed ElBaradei forsøkte søndag å oppildne demonstrantene på Tahrir-plassen ved å snakke om «et nytt Egypt», og han oppfordret i intervjuer Mubarak til øyeblikkelig å gå av.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Obama på telefonen med ledere i Midtøsten

Ingen posisjon

Uavhengige eksperter stiller imidlertid spørsmål ved ElBaradeis oppslutning og viser til at han er en ukjent nykommer på den politiske arena i hjemlandet.

– ElBaradei er en viktigere figur utenfor Egypt enn innenfor, sier Egypt-ekspert og professor i sosialantropologi Unni Wikan til NTB.

Ifølge henne har ikke den tidligere lederen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), som ble belønnet med Nobels fredspris i 2005, noen posisjon blant vanlige egyptere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Elbaradeis tilhengere er blant elitene og de velutdannede. Folk vet ikke hvem de vil ha etter Mubarak. Det fins ingen åpenbar kandidat. Derfor har Mubarak en mulighet til å forbli ved makten etter å ha dannet en ny regjering, tror hun.

Les også: ElBaradei: - Mubarak må gå av i dag

Passer ikke egypterne

At Det muslimske brorskap slutter opp om ElBaradei, har heller ingen stor betydning, mener Wikan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dem vil egyptere flest ikke ha. Innføring av sharia og islamistisk styresett passer ikke et folk så livsglad som det egyptiske, sier hun.

Selv om mange nå ytrer sin misnøye med Mubarak, stiller Wikan spørsmål ved hvor langt folk er villig til å gå for å bli kvitt ham.

En rimelig hederlig mann

– Han er ansett som en rimelig hederlig mann, som blir styrt av et maktapparat rundt seg, mener hun.

– Egyptere er et pragmatisk folk. De vet at makt korrumperer. De fleste bryr seg lite om politikk, sier Wikan.

Håp om en bedre framtid, har likevel fått overraskende mange til å engasjere seg de siste dagene.

– Mange vil ha demokrati, ytringsfrihet og forsamlingsfrihet. Men for folk flest er økonomiske og sosiale reformer viktigere. Det handler om å få hverdagen til å gå rundt, sier hun. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter