Opptøyer også i Sudan

Studenter støtte sammen med politiet i Khartoum søndag. Sudanske ungdommer fulgte oppfordringen om å ta til gatene for en dag med landsomfattende protester mot regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved Det islamske universitetet i Omdurman, Khartoums tvillingby, ble omkring 1000 demonstranter konfrontert av opprørspoliti da de marsjerte langs gaten og ropte slagord mot presidenten, melder AFP.

- Ocampo, det du har sagt er sant, ropte de, med henvisning til Den internasjonale domstolens sjefsanklager, Luis Moreno-Ocampo, som har anklaget president Omar al-Bashir for folkemord og krigsforbrytelser i Darfur.

Det brøt ut sammenstøt der demonstrantene kastet stein mot politiet, som slo enkelte av dem med batonger.

I sentrum av Khartoum, nær presidentpalasset, hadde omkring 100 ungdommer samlet seg. De ropte: «Vi ønsker endring! Nei til høye matvarepriser».

- Ideer smitter

- Det er vanskelig for oss å vite hva som skjer i Khartoum utover det vi har sett på nyhetsbyråene. Vi er på vei til Khartoum nå, men har ikke rukket å få noe klart bilde av situasjonen der oppe, sier utviklingsminister Erik Solheim til ABC Nyheter klokken 14.

Han var på besøk i Sør-Sudan søndag, i forbindelse med at resultatet av folkeavstemmingen om uavhengighet ble offentliggjort.

- Det er ingen tvil om at ideer smitter mellom nærstående nordafrikanske land, men jeg har selv ikke veldig stor tro på at politiske bevegelser smitter. Det er de nasjonale forholdene som avgjør i det enkelte land; hvor stor misnøyen er, om det finner krefter som kan organisere, og hvordan myndighetene reagerer, sier Solheim.

Les også: 99 prosent sa ja til løsrivelse

Inspirert av Egypt

De ble også møtt av en stor polititilstedeværelse. Enkelte av demonstrantene ble jaget av politiet, og minst fem ble pågrepet. Sikkerhetstyrkene stoppet omkring 10 journalister som jobber for lokale og internasjonale medier, og ga dem ordre om å ikke dekke demonstrasjonene.

Ved Ahliauniversitetet i Omdurman arrangerte ytterligere 500 studenter en demonstrasjon, og ropte tilsvarende slagord. Demonstrantene samlet seg etter at det ble postet oppfordringer på internett om fredelige demonstrasjoner mot regjeringen over hele Sudan.

Demonstrasjonene faller sammen med de første resultatene fra folkeavstemmingen om uavhengighet i sør, og kommer etter en uke med omfattende demonstrasjoner i nabolandet Egypt.

Les også: - Egypt ligner på Tyskland i 1989

- Fredelig

- Denne fredelige demonstrasjonen er organisert av Sudans ungdom, sier Mubarak al-Fadl i opposisjonspartiet Umma til AFP.

- Det vi har sett i Egypt har inspirert ungdommen, og de har organisert seg gjennom internett, sier han.

- De ønsker å vise sin vrede over at tingenes tilstand i Sudan har ført til delingen av landet, og fordi fremtiden i nord er usikker.

Utbredt økonomisk og politisk misnøye har ført til gateprotester i Nord-Sudan de siste ukene, selv om de har vært sporadiske og sikkerhetsstyrker har hatt sterk kontroll i hovedstaden.

Personvernpolicy