99 prosent sa ja til løsrivelse for Sør-Sudan

Arbeidere ved et valglokale i Aweil sorterer stemmer foran valgobservatører ved skolen Salva Kirr. Foto: Scanpix/Reuters.
Arbeidere ved et valglokale i Aweil sorterer stemmer foran valgobservatører ved skolen Salva Kirr. Foto: Scanpix/Reuters.

Tett opp mot 99 prosent av velgerne i Sør-Sudan har stemt ja til å danne en egen nasjon, viser endelige tall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Resultatet av folkeavstemmingen minner om det vi så i Norge i 1905. Det er hevet over enhver tvil hva befolkningen i sør ønsker, og avviklingen har gått over enhver forventning. Bare for få måneder siden sa alle dommedagsprofeter at alt ville gå galt, det har ikke skjedd. Nord har så langt bidratt positivt i prosessen, og kommer til å anerkjenne resultatet. Det har vært en dundrende suksess, sier utviklingsminister Erik Solheim til ABC Nyheter klokken 14.

Han var på besøk i Sør-Sudan søndag, i forbindelse med at resultatet av folkeavstemmingen om uavhengighet ble offentliggjort.

- Norge vil bli blant de første landene til å anerkjenne den nye sørsudanske staten når den opprettes. Vi ser også en rolle for Norge i å bidra til at landet får orden på økonomi og oljeinntekter, sier Solheim.


De offisielle resultatene av opptellingen fra folkeavstemningen tidligere i januar ble lagt fram av valgkommisjonen for Sør-Sudan søndag. De viser at totalt 98,83 prosent stemte ja til løsrivelse, melder NTB.

Om man bare regner inn stemmene fra sør, er resultatet 99,57 prosent.

Dermed er alt klart for at Sør-Sudan formelt erklæres som en egen nasjon den 9. juli.

Hundrevis av sørsudanske tjenestemenn og utenlandske diplomater samlet seg søndag ved minnestedet til den avdøde geriljalederen John Garang i hovedstaden Juba i Sør-Sudan, der kunngjøringen av resultatene skulle skje.

– Folket i Sør-Sudan har ventet i 55 år og bedt for å bli et eget land, sa erkebiskop Daniel Deng da han åpnet seremonien.

Personvernpolicy