Er vi alene i universet?

TRILLIARDER AV STJERNER: Menneskene har i årtusener lurt på om det finnes intelligent liv andre steder i universet, som består av milliarder på milliarder av stjerner. Dette Hubble-bildet viser LH 95, en molekylsky hvor stjerner dannes. Den er en del av den nærliggende galaksen Den store magellanske skyen. (FOTO: ESA/Hubble)
TRILLIARDER AV STJERNER: Menneskene har i årtusener lurt på om det finnes intelligent liv andre steder i universet, som består av milliarder på milliarder av stjerner. Dette Hubble-bildet viser LH 95, en molekylsky hvor stjerner dannes. Den er en del av den nærliggende galaksen Den store magellanske skyen. (FOTO: ESA/Hubble)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hittil har vi ikke sett fnugg av liv utenfor jordkloden. Men det jobbes med saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
På jakt etter ET

Keplers søk etter jordkloder

* Mars 2009: NASA skjøt opp romobservatoriet Kepler.

* Hovedmål: Å oppdage eksoplaneter som ligner på vår egen jordklode.

* Taktikk: Lete i ett bestemt område i minst tre og et halvt år. Området utgjør bare en liten brøkdel av stjernehimmelen, men inneholder likevel over 100.000 stjerner.

* Funn til nå: Over 700 «planetkandidater», men bare ni av dem er bekreftet. Ingen av dem er jordlignende.

* Siste funn (januar 2011): Kepler 10b, en planet som bare er litt større enn jorden, og den minste kjente eksoplaneten. Til gjengjeld kretser den så nært sin stjerne at dagtemperaturen er rundt 1600 grader.

Skal lete mer på Mars

Romforskerne ser ikke bort fra at det kan ha vært liv på både Mars og Venus for millioner eller milliarder år siden.

Det er gjort en rekke forsøk på å finne tegn til liv på Mars, men ennå er ingenting bekreftet. I november i år sender NASA og den europeiske romforskningsorganisasjonen ESA opp et nytt kjøretøy som skal lete etter spor etter liv.

Det ett tonn tunge kjøretøyet er på størrelse med en liten bil, forteller astrobiolog Hans Amundsen. På oppdrag for NASA og ESA tester han ut ulike instrumenter i Mars-lignende omgivelser på Svalbard.

– Mars har både hatt elver og innsjøer. Vann er én forutsetning for liv. Det store spørsmålet er om man finner den andre forutsetningen – organiske stoffer, for eksempel forbindelser av karbon og hydrogen, sier han.

Noen forskere har lansert en teori om at det kan finnes mikroorganismer i vanndråper i atmosfæren til Venus.

– Det er ikke umulig at spor etter liv har overlevd høyt oppe i Venus’ atmosfære, men jeg anser det for å være en spekulativ teori, sier Amundsen.

Søk etter utenomjordisk liv

* Kepler: Romobservatorium skutt opp av NASA i mars 2009 for å lete etter jordlignende planeter.

* Hubble: Romteleskop drevet av NASA. Har i snart 21 år gått i bane rundt jorda. Det svært lysfølsomme speilteleskopet tar bilder med svært høy oppløsning, og Hubble har oppdaget galakser milliarder av lysår unna. Hubble har vært en suksess for romforskningen. Andre astronomiske satellitter og romteleskop – samt observatorier og teleskop på bakken – er også viktige for den jobben romforskerne gjør.

* SETI: Forkortelsen står for Search for Extra-Terrestial Intelligence. Eller på norsk: Søk etter utenomjordisk intelligens. SETI-prosjekter ble tidligere støttet av den amerikanske staten, men blir nå holdt i gang av private midler. Det finnes flere SETI-prosjekter som leter etter elektromagnetiske sendinger – radiobølger – fra sivilisasjoner på fjerne planeter.

* «Wow!»: Det kjente «Wow!»-signalet ble oppdaget av Dr. Jerry R. Ehman mens han jobbet på et SETI-prosjekt ved radioteleskopet Big Ear ved Ohio State University. Signalet hadde meget interessante og mulig utenomjordiske kjennetegn, men noe lignende har aldri senere blitt oppdaget igjen.

ER DET NOEN DER UTE?: Hvis det finnes primitivt liv på andre planeter eller måner i vårt solsystem, tror Knut Jørgen Røed Ødegaard vi har oppdaget det innen 2025. – Innen den tid tror jeg også vi har oppdaget intelligent liv innenfor en avstand på noen hundre lysår utenfor vårt solsystem, hvis det finnes, sier astrofysikeren. (FOTO: Kyrre Lien, Scanpix)ER DET NOEN DER UTE?: Hvis det finnes primitivt liv på andre planeter eller måner i vårt solsystem, tror Knut Jørgen Røed Ødegaard vi har oppdaget det innen 2025. – Innen den tid tror jeg også vi har oppdaget intelligent liv innenfor en avstand på noen hundre lysår utenfor vårt solsystem, hvis det finnes, sier astrofysikeren. (FOTO: Kyrre Lien, Scanpix)

Ingen vet hvor mange beboelige planeter som skjuler seg i verdensrommet. Kanskje noen tusen, kanskje flere milliarder. Kanskje er Jorda den eneste.


Knut Jørgen Røed Ødegaard er fullstendig overbevist om at det finnes andre planeter egnet for liv – og andre vesener der ute.

– Jeg tror vi vet mye mer om 14 år, sier astrofysikeren på sitt usedvanlig blide og positive vis.

Han trekker fram noen enorme tall for å understreke årsaken til sin overbevisning:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare i vår egen galakse – som har fått det velklingende navnet Melkeveien – er det mellom 100 og 400 milliarder stjerner, mange av dem med planeter rundt seg. Det anslås at det finnes om lag 170 milliarder galakser – og trolig enda flere hvis universet bare fortsetter videre og langt utenfor det teleskop og romforskere kan observere i dag.

Les også: Fant enorm galaksehop

Ubegripelig mange

Hvis man ganger antall stjerner i Melkeveien med antall galakser, kan man få en viss pekepinn på hvor mange stjerner det er i hele universet.

Astronomene er enige om at det er snakk om minst 300 trilliarder stjerner. Det er 23 nuller bak 3-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er så mange stjerner at det er ubegripelig å forestille seg, sier Røed Ødegaard, som jobber som prosjektleder på Naturfagsenteret ved Universitetet i Oslo og som astronom ved Solobservatoriet på Harestua i Oppland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges mest kjente «himmelgransker» forteller at forskerne har grunn til å tro at svært mange av stjernene har planeter i bane rundt seg. Rundt vår egen stjerne – den 4,57 milliarder år gamle Sola – svirrer det åtte planeter.

Andre stjerner kan ha flere, mens noen ikke har planeter i det hele tatt.

KLODELETEREN: NASAs romobservatorium Kepler leter etter jordlignende planeter. Hittil har det funnet 700 kandidater. Bare ni av dem er bekreftet, og ingen av dem ligner vår klode. (FOTO: NASA/Wendy Stenzel)KLODELETEREN: NASAs romobservatorium Kepler leter etter jordlignende planeter. Hittil har det funnet 700 kandidater. Bare ni av dem er bekreftet, og ingen av dem ligner vår klode. (FOTO: NASA/Wendy Stenzel)

– Forskerne går ut fra at det er minst like mange planeter i universet som det er stjerner. For meg er det helt utenkelig at det bare har oppstått liv på én eneste planet. Etter all sannsynlighet har det oppstått liv veldig mange andre steder også, mener astrofysikeren.

Les også: - Tre ganger flere stjerner i Universet enn vi trodde

Artikkelen fortsetter under annonsen

Langt unna

Røed Ødegaard understreker at han ikke bare snakker om primitivt liv, men også om intelligent liv i en eller annen form.

– Det er veldig stor sjanse for at det er intelligent liv andre steder i Melkeveien og i andre galakser. Vi har bare ikke funnet liv ennå, rett og slett fordi universet er så uendelig stort og stjernene og planetene så mange, understreker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vårt solsystems nærmeste stjerne, Proxima Centauri, ligger nært i interstellar målestokk – «bare» 4,2 lysår unna. Men med dagens teknologi vil det ta tusenvis av år å reise dit. I tillegg er det høyst usikkert om det går beboelige planeter i bane rundt denne røde dvergstjernen.

HADDE VANN: Det er funnet vann på Mars, og dette bildet av Valles Marineres-canyonen viser at det har vært innsjøer og elver på vår naboplanet. Men ingen vet om det har vært eller er liv der. (FOTO: NASA)HADDE VANN: Det er funnet vann på Mars, og dette bildet av Valles Marineres-canyonen viser at det har vært innsjøer og elver på vår naboplanet. Men ingen vet om det har vært eller er liv der. (FOTO: NASA)

Artikkelen fortsetter under annonsen

HADDE VANN: Det er funnet vann på Mars, og dette bildet av Valles Marineres-canyonen viser at det har vært innsjøer og elver på vår naboplanet. Men ingen vet om det har vært eller er liv der. (FOTO: NASA)

Til sammen er 519 eksoplaneter – planeter utenfor vårt solsystem – blitt bekreftet ved hjelp av detaljerte metoder. Det er bare 19 år siden det første bekreftede funnet av en eksoplanet. Siden har oppdagelsene kommet i tur og orden. Men det er en møysommelig syssel å oppspore planeter – fordi planetene er så små i forhold til stjernene de kretser rundt.

De fleste av eksoplanetene som hittil er funnet, er varme gassgiganter på størrelse med Jupiter. I volum er Jupiter over tusen ganger større enn jordkloden, i masse over 300 ganger så stor.

– Så store planeter er naturligvis lettere å oppdage enn små jordlignende planeter, forteller Røed Ødegaard.

Les også: De ukjente planetene