Vil ha grønn styrerevolusjon

Skal Orkla-direktør Torkild Nordberg og andre næringslivs-ledere bli pålagt maksimalt miljøhensyn i styrevedtakene? Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
Skal Orkla-direktør Torkild Nordberg og andre næringslivs-ledere bli pålagt maksimalt miljøhensyn i styrevedtakene? Foto: Gorm Kallestad/Scanpix

Internasjonal forskergruppe vil lovfeste miljøkrav til selskapenes styre - ti år etter lovfestingen av kvinners representasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ti år etter at Stortinget vedtok loven om kvinner i styrene, er det duket for en ny revolusjon i styrerommene, skriver ukeavisa Ny Tid i sitt siste nummer.

Like før valgkampen i 2013 kommer en internasjonal forskergruppe med et forslag som kan endre norsk næringsliv for alltid, forteller avisa.

Det dreier seg om å lovfeste krav til selskapsstyrene om alltid å velge de mest miljøvennlige alternativene.

- Minstestandarder ikke nok

– Det trengs en ny måte å tenke på, der selskapene tar miljøhensyn med i alle sine beslutningsprosesser. For å nå dette målet må disse prosessene reguleres, sier Beate Sjåfjell,førsteamanuensis i jus ved Universitetet i Oslo.

Sjåfjell leder forskningsprosjektet «Bærekraftige selskaper». Forskere fra en rekke land er gått sammen for å finne ut hvordan man kan få selskapene til å ta miljøhensyn.

- Det er ikke nok å holde seg til utslippstillatelser og minimumsstandarder, mener Sjåfjell.

Vil bruke selskapsretten

Hun vil at selskapene skal bli nødt til å alltid velge de mest miljøvennlige alternativene blant materialer og tekniske løsninger.

Det spesielle er at forskergruppen vil gjøre dette gjennom selskapsretten, den delen av jusen som direkte gjelder selskapene og deres virksomhet.

Det var nettopp en endring av selskapsretten som gjorde at Norge fikk kravet om 40 prosent kvinner i styrene.

Forskergruppen vil legge fram sine konklusjoner rett før stortingsvalgkampen i 2013, skriver Ny Tid.

Høyre rynker på nesa

Avisa får imidlertid negative reaksjoner´fra Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten på en slik idé.

– Jeg er skeptisk. I anbudsrunder med selskaper fra andre land, kan dette bli en konkurranseulempe for norske bedrifter, sier Flåtten.

- Vi har store nok problemer med norske bedrifters konkurransekraft fra før. Derfor må vi tenke oss om to ganger før vi gjør noe som kan svekke den ytterligere, sier Svein Flåtten.

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Personvernpolicy