- Siste utvei å bli islending

OVERØSES MED KURIØSE TILBUD: Georgisk TV-jobb og islandsk statsborgerskap er blant tilbudene til papirløse Maria Amelie (25). Arkivfoto: Scanpix
OVERØSES MED KURIØSE TILBUD: Georgisk TV-jobb og islandsk statsborgerskap er blant tilbudene til papirløse Maria Amelie (25). Arkivfoto: Scanpix Foto: Berit Roald

Utlendingene står i kø for å hjelpe Maria Amelie. Blant tilbudene er også TV-jobb i Georgia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morges ble det kjent at to islandske politikere har fremmet forslag om å gi Maria Amelie islandsk statsborgerskap.

Les også: Vil gi Maria Amelie snarvei til Norge

Får hun det, kan hun lovlig reise tilbake til Norge. Men å bli islending, frister ikke 25-åringen.

- I utgangspunktet er det fryktelig unaturlig. Hele poenget er jo at hun ønsker anerkjennelse for sin tilknytning til Norge, sier Amelies advokat, Brynjulf Risnes, til ABC Nyheter.

Han er klar over at håndsutrekningen fra Island vil kunne løse problemet.

- Hvis hun var islandsk borger står hun fritt til å ta jobb og bo hvor hun vil i Norden. Norge vil ikke kunne legge begrensninger på en islandsk statsborger, så slik sett vil det løse problemet. Men symbolsk sett blir det altså feil fra hennes side.

Han legger til at Maria setter pris på initiativet.

- Hun er glad for all støtte, og vi legger forslaget i kurven for gode forslag. I første rekke ønsker hun å få en formell tilknytning til Norge, så for henne blir dette en omvei. Men om det ikke skulle finnes andre muligheter, så skal vi vurdere det, sier Risnes.

Georgisk TV interessert

Forslaget fra Island er foreløpig enestående. Men advokaten har mottatt en drøss med jobbtilbud fra utlandet på Amelies vegne. Noen mer kuriøse enn andre.

- Jeg har fått fryktelig mange henvendelser fra minst ti forskjellige land, som alle ønsker å hjelpe. Blant annet er det en georgisk TV-kanal som har tilbudt henne jobb, forteller Risnes.

Han forteller at utenlandske journalister har vanskelig for å forstå hele Maria-saken.

- Det er komplett umulig å forklare utlendinger hva som har skjedd. Jeg har prøvd i en del intervjuer å forklare logikken bak det som statsministeren sier, altså at ingen vei til lovlig opphold går via ulovlig opphold. Men journalistene forteller meg at deres land aldri ville avvist en slik person, de har systemer som fanger opp slike spesielle tilfeller, sier Risnes.

- Mange av de jeg har snakket med hadde forestillinger om Norge som humanismens foregangsland. Derfor ringer de og spør «hva er det som har skjedd? Er det noe vi har gått glipp av?». Etter samtalen skjønner de fortsatt like lite av hvorfor Norge vil ha henne ut, og hvorfor man bruker makt for å få henne ut fort.

Jobber med å skaffe papirene

Advokaten har løpende kontakt med Maria Amelie, som nå har vært i Moskva siden mandag. Ifølge advokaten har hun det bra der, og er nå i full gang med å skaffe seg de nødvendige papirene.

- Når regner dere med at hun kan være tilbake i Norge?

- Det er vanskelig å si, det tar nok noen uker, men jeg synes hun bør være tilbake til sommeren. Arbeidsgiver har sagt at han kan vente. Men hvis det blir utvisning i ett år eller to, så blir saken helt annerledes. Da får vi vurdere om hun skal bli islending, eller se om det kommer flere gode forslag.

Dersom forslaget fra politikerne i Selvstendighetspartiet får gjennomslag i det islandske Alltinget, kan det oppfattes som en pekefinger til Norge fra naboene i vest.

- At islandske parlamentarikere ønsker å ta opp et slikt forslag, får være opp til dem. Utover det har jeg ikke noen kommentarer, skriver statssekretær Pål K. Lønseth i Justisdepartementet i en kort kommentar til ABC Nyheter.

Les også: Forlaget forsørger Maria

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Personvernpolicy