Spenningen øker i Egypt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Egypt ruster seg foran det som kan bli de kraftigste demonstrasjonene hittil. Store sikkerhetsstyrker er satt i beredskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er varslet store demonstrasjoner etter fredagsbønnen, og i hovedstaden Kairo er blant annet elitestyrker utplassert, noe som er høyst uvanlig i Egypt, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det knytter seg stor spenning til hva som vil skje etter fredagsbønnen. Bare i Kairo vil mellom én og to millioner mennesker samle seg til bønn.

Se video av opptøyene her
Les også: Egypt varsler tiltak mot demonstranter

Det egyptiske innenriksdepartementet advarte allerede torsdag om at det ville bli satt i verk «besluttsomme» tiltak mot demonstrantene i landet.

Uro

Men protestene lar seg ikke stanse, og allerede i morgentimene fredag oppsto de første sammenstøtene i Suez, byen der de mest voldelige demonstrasjonene har foregått.

Politiet brukte tåregass mot demonstrantene, som kastet steiner og bensinbomber og satte byens brannstasjon i brann.

Les også: ElBaradei: – Mubarak må gå

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere skal ha blitt såret i sammenstøtene. Torsdag ble nok en demonstrant skutt og drept av sikkerhetsstyrkene i Suez. Hittil har protestene mot president Hosni Mubaraks over 30 år lange styre kostet fem menneskeliv.

Også Mohamed ElBaradei, fredsprisvinner og tidligere leder for Det internasjonale atomenergibyrået, har sagt at han akter å delta i de varslede demonstrasjonene etter fredagsbønnen.

Pågrepet

Natt til fredag ble også en rekke medlemmer av Det muslimske brorskap, landets viktigste opposisjonsbevegelse, pågrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Åtte av de arresterte har lederposisjoner i den islamistiske bevegelsen, opplyser advokaten deres.

– Mange er pågrepet, det er vanskelig å få rede på det nøyaktige antallet, sier advokat Abdel-Moniem Abdel-Maksoud.

Han mener det er lett å skjønne hvorfor politiet valgte å gå til aksjon natt til fredag. For første gang har brorskapet oppfordret sine tilhengere til å delta i demonstrasjonene.

Les også: Presset øker i Mubaraks trykkoker

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettet svikter

Samtidig som ledere for islamistbevegelsen ble satt bak lås og slå, stengte egyptiske myndigheter både internett og mobilnettet. Fredag morgen lå nettet helt nede i Kairo.

Ifølge selskapet Renesys, som overvåker internett, er stengningen av internett uten sidestykke i historien og overgår langt tiltakene som ble iverksatt i Tunisia og i Iran under demonstrasjonene i 2009.

– Alle rutene til Egypt ble stengt samtidig. Egyptiske myndigheter har praktisk talt visket Egypt vekk fra internettkartet, heter det i en uttalelse fra selskapet.

I tillegg hadde mange mobilbrukere problemer med å sende tekstmeldinger.

En av sjefene for teletilsynet i landet sier til nyhetsbyrået Reuters at han ikke ønsker å kommentere saken. Kontoret til den egyptiske statsministeren skal ha sendt ut en uttalelse hvor det benektes at Facebook og Twitter er stengt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA-støtte

Fredag ble det også kjent at myndighetene i USA har brukt hundrevis av millioner kroner på støtte til opposisjonen i Egypt, ifølge hemmelige amerikanske dokumenter.

Amerikanernes forhold til Egypt er fylt av motsetninger, og USAs støtte til regimet i landet beløper seg til flere hundre milliarder kroner i løpet av de siste 30 årene. Men også opposisjonen i landet har fått betydelige summer, ifølge dokumenter som er lekket til WikiLeaks og som Aftenposten har fått tilgang til.

Bare i 2009 skal planen ha vært å gi rundt 430 millioner kroner til opposisjonelle grupper som motarbeider regimet. (©NTB)