Starter dataflom mot Taliban

- I løpet av 2011 vil ISAF-styrkene utveksle informasjon på et nytt nivå, sier generalmajor Roar Sundseth. Foto: Forsvarets mediasenter
- I løpet av 2011 vil ISAF-styrkene utveksle informasjon på et nytt nivå, sier generalmajor Roar Sundseth. Foto: Forsvarets mediasenter

I løpet av året skal de norske styrkene i Afghanistan få og dele opplysninger med allierte i et felles ISAF-nett. - Et kvantesprang, sier generalmajor Roar Sundseth.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I utgangspunktet skal de ulike lands militære styrker i fremtiden dele all informasjon på det nye datanettverket som for tiden etableres hos ISAF-styrken i Afghanistan.

Etter planen skal de norske styrkene koble seg på i løpet av 2011. Sjefen for Forsvarets informasjonsinfrastruktur (INI), generalmajor Roar Sundseth, er optimistisk.

- Det vil gi oss et bedre etterretningsbilde, en bedre forståelse av hva motparten gjør og hvordan våre allierte fungerer, sier han til ABC Nyheter.

Det var på Forsvarets nylig avsluttede Cyberkonferanse i Oslo militære samfund at Sundseth fortalte om det nye «nettverket av nettverk» - Afghan mission network.

Les også: Heller IT enn HV

Les også: Humret over «nazi-sitat»

- Det vil innebære et kvantesprang i forhold til hvordan ISAF-styrkene har operert tidligere. Med dette er NATO i ferd med å etablere et nettverkbasert kommando og kontroll-system, sier generalmajoren.

Sundseth sier at det vil være opp til de enkelte land å avgjøre hva andre skal få tilgang på av informasjon, og at nasjonale reguleringer vil kunne legge begrensninger, men han tror at Norge vil kunne få tilgang til verdifull informasjon fra den største kilden - USAs styrker.

- Når bedre informasjon blir tilgjengelig vil det øke sikkerheten for de norske styrkene. I tillegg betyr det at de kan operere mer effektivt, tror generalmajor Roar Sundseth.

Personvernpolicy