1000 pågrepet

Antiregjeringsdemonstranter i kamp med opprørspoliti i Kairo onsdag. Foto: Scanpix/Reuters.
Antiregjeringsdemonstranter i kamp med opprørspoliti i Kairo onsdag. Foto: Scanpix/Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Egyptisk politi har arrestert minst 1000 mennesker på to dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gatekamper har preget bybildet i flere byer, og aktivistene lover å opprettholde protestaksjonene i landets største opptøyer på 30 år, melder AFP. Seks mennesker har mistet livet i protestene mot regimet til president Hosni Mubarak.

De er inspirert av «Jasminrevolusjonen» i Tunisia, som har sendt sjokkbølger gjennom regionen. Amerikanske myndigheter har oppfordret sin mangeårige allierte til demokratiske reformer.


- Minst 1000 mennesker er pågrepet i landet siden demonstrasjonene begynte, sier en representant for sikkerhetsmyndighetene til AFP. Sikkerhetsstyrkene hadde mobilisert sterkt torsdag, og flere demonstrasjoner er ventet.

Les også: Nye protester og massepågripelser i Egypt

Trosser forbud

Medlemmer av den prodemokratiske ungdomsgruppen 6. april-bevegelsen sier de vil trosse forbudet mot demonstrasjoner og ta til gatene på ny torsdag. De oppfordrer også til massedemonstrasjoner etter fredagsbønnen. Torsdag «vil ikke være en helligdag. Gateprotestene vil fortsette», skriver gruppen på sine Facebooksider.

- Vi har begynt, og vi vil ikke slutte, sier en demonstrant til AFP.

- For å fortsette det som begynte 25. januar vil vi ta til gatene for å kreve retten til liv, frihet, demokrati og verdighet. Vi ber alle ta til gatene og fortsette til det egyptiske folkets krav er møtt, skriver gruppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slipper fangene fri

Facebook

Gruppen sirkulerer SMS-meldinger og poster appeller på Facebook om nye demonstrasjoner. Demonstrasjonene i sentrum av Kairo fortsatt til tidlig torsdag morgen, og ble avsluttet med at politiet avfyrte tåregass og gjorde flere pågripelser.

Myndighetene innførte onsdag et forbud mot demonstrasjoner, som politiet umiddelbart håndhevet. Tirsdag, den første dagen med demonstrasjoner, tillot politiet de landsomfattende demonstrasjonene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gatekampene varte fra onsdag ettermiddag og natten gjennom. Politiet jaget demonstranter gjennom gatene i det populære forretningsområdet i Kairo, ifølge vitner.

Les også: - Ta til gatene

Sammenstøt

Demonstrantene svarte med å kaste steiner mot politiet og skade flere butikkfasader i området nær informasjonsdepartementet.

Det kom også til sammenstøt da demonstrantene trengte seg gjennom en port foran utenriksdepartementet, før de ble drevet tilbake med tåregass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstranter i havnebyen Suez nordøst i landet kastet molotovcocktailer mot en regjeringsbygning og satte deler av den i brann, ifølge vitner.

Andre brannbombet og okkuperte hovedkvarteret til Det nasjonale demokratiske parti. Helsepersonell sier 55 demonstranter og 15 politifolk ble skadd under sammenstøtene onsdag.

Les også: Flere drept i uroen i Egypt

USA

Flere dusin ble pågrepet i Egypts nest største by, Alexandria, da de forsøkte å nå havneområdet for å demonstrere, sier vitner. Det hvite hus har offentliggjort en nyansert erklæring, undertegnet av president Barack Obama, om situasjonen.

- Den egyptiske regjeringen har en viktig mulighet til å imøtekomme det egyptiske folkets krav og innføre politiske, økonomiske og sosiale reformer som kan forbedre deres liv og la Egypt blomstre, heter det.

- USA vil samarbeide med Egypt og det egyptiske folk for å fremme disse målene. Uttalelsen understreket USAs støtte til grunnleggende demokratiske rettigheter som «retten til fri ytring og forsamling».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: «Vredens dag» endte i sammenstøt i Egypt

Største siden ‘77

Statsminister Ahmed Nazif sier «regjeringen ønsker å garantere for ytringsfrihet ved legitime metoder», men utdypet ikke dette. Demonstrasjonene er de største i Egypt siden brødopptøyene i 1977, fire år før Mubarak kom til makten.

Blant demonstrantenes krav er innenriksministerens avgang, hvis sikkerhetsstyrker har blitt beskyldt for overdreven voldsbruk. De krever også slutt på den flere tiår lange unntakstilstanden, en økning av minstelønna og en begrensning av de skyhøye matprisene.

Politisk misnøye har preget Egypt siden parlamentsvalget i november, som mange anså for å være preget av fusk til fordel for Det nasjonale demokratiske parti og Mubaraks kandidater.

Les også: - En demokratibølge