Davos:Skatteflyktning lunsjer for velferdsstaten

Jo, det er noe som heter gratis lunsj: Stein Erik Hagen inviterer Trond Giske og 2500 andre i Davos.
Jo, det er noe som heter gratis lunsj: Stein Erik Hagen inviterer Trond Giske og 2500 andre i Davos.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stein Erik Hagen vil promotere den norske velferdsstaten på toppmøtet i Davos. Han inviterer til lunsj i landet han har flagget ut formuen sin til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- En bra måte å få profilert Norge på. Og en ganske sjelden og fin anledning, for i år er den nordiske velferdsmodellen ett av temaene på World Economic Forums årsmøte i Davos.

Det sa Orklas styreleder og største eier, Stein Erik Hagen, til Aftenposten tirsdag.

Førstkommende lørdag spanderer han lunsj på 2500 gjester sammen med norske bedrifter som er på plass i Davos: DnB NOR, Statoil, Telenor, Norsk Hydro, Yara og Statkraft, i tillegg til Orkla og Hagens eget familieselskap Canica.

Velferd uten formueskatt?

Men mannen som skal fremme den nordiske velferdsmodellen, har selv flagget ut store deler av familieformuen til Sveits, for å unngå formuesskatt.

- De aller fleste rikinger vil på sikt se at de ikke har råd til å betale flere hundre millioner kroner ekstra hvert år for å bo i Norge, sa Hagen om formueskatten til VG 6. september 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Giske og Støre til bords

ABC Nyheter får bekreftet at to profilerte Arbeiderparti-politikere, nærings- og handelsminister Trond Giske og utenriksminister Jonas Gahr Støre, sier ja takk til lunsjinnbydelsen fra skatteflyktningen Hagen.

Trond Giske, som nylig luftet tanken om å lette på formuesskatten men raskt ble satt på plass av regjeringssjefen, understreker nå betydningen av formueskatt:

- Formuesskatten totalt sett gir oss jo 14 milliarder kroner. Hvis det blir sånn at de med de største formuene flytter til utlandet, blir statens inntektsgrunnlag dårligere, sier Giske til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Greit med lunsjen

Trond Giskes formål med reisen til Davos, er å fremme den nordiske modellen.

- Det er spennende at Davos-toppmøtet har den nordiske modellen som tema. For en del år siden fikk vi jo høre at den lå på historiens skraphaug. Nå var det liberalismen som gjaldt. Det tok ikke mer enn en finanskrise og eurokrise til, før folk ser til Norden for å lære hva det er som fungerer så bra, sier statsråden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva syns du da om å dra på lunsj med en skatteflyktning som vertskap?

- Min jobb som næringsminister er å ha en åpen dør og god dialog med alle, uavhengig av deres politiske ståsted og uavhengig av hvordan de organiserer selskapene sine, sier Giske, og legger til:

- Så får jeg legge mest mulig til rette for at de skal velge Norge som bostedsland og land å drive næringsvirksomhet.

Rette mann?

- Hagen har jo flyttet store deler av formuen til Sveits for å unngå norsk formueskatt. Er det rette mannen til å snakke om Norge som velferdsstat?

- Jeg ønsker jo at alle skal snakke pent om den norske velferdsstaten. Det er interessant at folk som tidligere har promotert partier til høyre for dagens regjering, nå også ser fordelene med den modellen vi har valgt i Norge.

Kvinneandelen opp

Selv skal Giske også framheve kvinnenes relativt høye yrkesdeltakelse i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er en viktig årsak til vår velferd, sier han.

Men kvinnenadelen i toppen av næringslivet er det dårligere stelt med. Onsdag hadde Giske innkalt en masse kvinnelige toppledere for å få ideer til en ny stortingsmelding om hvordan staten som eier skal opptre.

- Staten eier en tredel av selskapsverdiene på Oslo børs. Vi kan derfor påvirke hvem som skal sitte i valgkomiteene, sier Trond Giske.