Humret over «nazi-sitat»

Salen var full av forsvarstopper som humret av oberstløytnantens Göring-sitat. Her ses den narkomane krigsforbryteren sammen med sin sjef, Adolf Hitler. Foto: Scanpix
Salen var full av forsvarstopper som humret av oberstløytnantens Göring-sitat. Her ses den narkomane krigsforbryteren sammen med sin sjef, Adolf Hitler. Foto: Scanpix

Det vakte latter på Forsvarets cyberkonferanse da en oberstløytnant siterte den narkomane nazi-toppen Hermann Göring. - Var kanskje upassende, innrømmer han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO MILITÆRE SAMFUND: En sal full av offiserer og sikkerhetseksperter humret godt da luftforsvarets filosofutdannede oberstløytnant Harald Høiback kom med det overraskende sitatet som tillegges nazi-toppen Göring:

«Når jeg hører ordet kultur, fjerner jeg sikringen på min pistol», sa Harald Høiback under Forsvarets paneldebatt om cyberforsvarets utfordringer.

- Jo, sitatet var kanskje upassende, innrømmer oberstløytnant Harald Høiback.- Jo, sitatet var kanskje upassende, innrømmer oberstløytnant Harald Høiback.

Sammen med ham i panelet satt generaladvokat Arne Willy Dahl, generalinspektøren for sjørforsvaret kontreadmiral Haakon Bruun-Hanssen og generalmajor Roar Sundseth.

- Det var kanskje en dårlig spøk fra min side, innrømmer en noe ydmyk oberstløytnant overfor ABC Nyheter i en av konferansens pauser.

Radikal nazist

Harald Høiback har god oversikt over historien og visste hvem han siterte, selv om Görings navn ikke ble nevnt.

- Jo, sitatet krediteres ofte Göring, men det skal visst være fra et skuespill. Det blir jo brukt for å illustrere den mer radikale delen av nazi-bevegelsens forhold til finkulturen, sier den universitetsutdannede oberstløytnanten.

- Jeg sa det for å illustrere at spørsmål om kultur er komplekse. Jeg ville vise at de som kan gjøre noe med kulturen, det er toppledelsens handlinger og ikke ved hjelp av reklamebrosjyrer.

Hermann Göring var en av topplederne i nazi-partiet og sjef for Luftwaffe. Etter en skuddskade ble han avhengig av morfin og en stund var han innlagt på et mentalsykehus i Sverige på grunn av narkotikamisbruket. Etter krigen ble han dømt til døden.

- Upassende

I Oslo militære samfund har man i to dager diskutert cyberforsvar, militære og sikkerhetsmessige utfordringer.

"Salen var fullsatt av hovedsaklig menn i uniformer av alle slag. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter

I går holdt tidligere forsvarssjef Sverre Diesen konferansens hovedforedrag, og i dag var det innledninger fra alle forsvarsgreiner, samt lederne av politiets sikkerhetstjeneste (PST), Etterretningstjenesten og nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Les også: Heller IT enn HV

Salen var full av høyere offiserer og sikkerhetseksperter da oberstløytnanten fant det tilrådelig å sitere nazi-koryfeen.

- Var det ikke upassende å bruke et Göring-sitat overfor denne gjengen?

- Jo, det kan du vel si. Men det var altså ikke for å sende noen politiske signaler, understreker Høiback.

Personvernpolicy