Fortalte om tre år med vold og voldtekter

Den nå 17 år gamle jenta fortalte retten om jevnlige voldtekter, mishandling og trusler etter at hun ble tvangsgiftet med sin fetter som 13-åring. Hun frykter for sitt liv etter at hun forlot familien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som familiens overhode var det onkelen som styrte alt, ifølge jentas forklaring. Det var han som sørget for å få i stand ekteskapet.

Jenta sier hun ikke ante hva som skjedde da hun ble giftet bort i desember 2006. En dag hun kom hjem fra skolen, ble hun tatt med til tanten og onkelens hjem. Der lå det klar sminke og kjole til henne, og det var gjort klart til fest.

Les også: Nektet straffskyld for tvangsekteskap

Tanten ga henne beskjed om å gjenta noen ord som ble sagt av en mann som sto bak en dør, ifølge forklaringen. Jenta visste ikke at mannen bak døra var en imam som foretok en vielse.

– Jeg skjønte det ikke, men tenkte: Ja vel, jeg får vel gjøre det, sa 17-åringen da hun forklarte seg for Oslo tingrett.

Les også: Foreldre tiltalt for tvangsgifte av 13-årig datter

Hun var overrasket da hun ikke fikk bli med foreldrene hjem etterpå.

– Min tante sa at jeg nå var gift med min fetter, og at jeg skulle bo hos dem. Jeg trodde hun bare tulla, sa 17-åringen.

Jenta fikk bo hos sine foreldre på ukedagene fordi hun måtte på skolen, men i helger og ferier måtte hun bo hos ektemannen og hans foreldre, fortalte hun videre.

– Truet med kniv

To-tre måneder etter vielsen, ble hun voldtatt første gang, ifølge forklaringen. Gråtende forsøkte hun å nekte sex med den da 20 år gamle ektemannen, men han truet henne med en lommekniv, slo henne og dro av henne klærne, sa hun.

– Han sa: Du er min kone. Jeg skal ha mine rettigheter overfor deg, fortalte jenta.

Etter den første gangen skal hun ha blitt slått og truet til å ha sex med ham jevnlig. Noen ganger ga hun også etter fordi hun ikke orket mer mishandling, sa hun.

Hun fikk også ansvar for å lage mat og holde rent i huset, og hun ble ofte slått, sparket og lugget hvis husarbeidet ikke var godt nok, ifølge forklaringen.

Jenta tok til slutt kontakt med en rådgiver på skolen for å be om hjelp. Hun hadde da vært gift i tre år. Skolen kontaktet barnevernet, som fikk flyttet henne på en hemmelig adresse.

Onkelen på frifot

Alle de tiltalte nekter straffskyld for å ha truet henne inn i ekteskapet og for å ha medvirket til voldtekt. Moren, faren og ektemannen ble pågrepet kort tid etter at saken ble anmeldt. Onkelen var i Irak på dette tidspunktet, og er ennå ikke pågrepet. Han er etterlyst internasjonalt.

Onkelen skal ha truet jenta på livet en rekke ganger.

– Hvis jeg gikk til politiet eller barnevernet, skulle han finne meg og drepe meg, sa jenta. Også ektemannen skal ha truet henne på livet hvis hun forsøkte å forlate ham.

Hun fikk også høre at onkelen en gang skal ha tatt livet av sin egen søster i Irak, som et såkalt æresdrap fordi søsteren var utro mot sin ektemann.

– Ære og rykte betyr alt for dem. Alt er knust nå. Hvis en jente stikker av, betyr det skam over hele familien, forsatte jenta. Æren betød alt for onkelen, mente hun.

– Er det noe som kan gjenopprette denne æren? spurte aktor, statsadvokat Johan Øverberg

– Ja, ved å drepe meg, sa hun. (©NTB)

Personvernpolicy