Flaggermus-toalett

Den kjøttetende planten Nepenthes rafflesiana fra Borneo fungerer som soverom og toalett for enkelte flaggermus. Foto: Wikimedia Commons.
Den kjøttetende planten Nepenthes rafflesiana fra Borneo fungerer som soverom og toalett for enkelte flaggermus. Foto: Wikimedia Commons.

En flaggermusart og en kjøttetende plante i Borneo har gjensidig nytte av hverandre, ifølge en ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flaggermusen slapper av og gjør fra seg i «krukken» planten bruker til å fange sitt bytte, og fôrer dermed planten, melder Discovery News.

Funnet er presentert i siste utgave av Royal Society Biology Letters. Det er det andre tilfellet der man vet om et slikt gjensidig forhold mellom en kjøttetende plante og et pattedyr. Det andre tilfellet ble rapportert i 2009, da forskere så tre mus som gjemte seg i «krukken» til en annen kjøttetende plante.

Les også: Flaggermus har oralsex

Selv om både flaggermusen og den kjøttetende planten lever av insekter er de ikke i konkurranse med hverandre.

Funnet ble gjort etter å ha satt sendere på ryggen til flaggermusene. Dermed oppdaget de at mange av dem foretrakk å sove og hvile i den kjøttetende planten Nepenthes rafflesiana.

Plantene bruker faktisk mye av sin energi på å vokse på en slik måte at de er komfortable for flaggermusene å gjemme seg i. Forskerne mistenker at «forholdet» utviklet seg etter hvert som enkelte flaggermus begynte å hvile i planten.

Les også: Fem barn drept av flaggermus

Personvernpolicy