Obama frir til republikanerne

President Barack Obama holdt sin tale om rikets tilstand natt til onsdag norsk tid. Foto: REUTERS/SCANPIX
President Barack Obama holdt sin tale om rikets tilstand natt til onsdag norsk tid. Foto: REUTERS/SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Barack Obama ba om samarbeid på tvers av partigrensene i sin tale om rikets tilstand. Han vil bremse de offentlige utgiftene, men kuttene er neppe store nok til å gjøre Republikanerne fornøyd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Talen om rikets tilstand
* Talen om rikets tilstand er en årlig tale som holdes av USAs president, normalt siste onsdag i januar


* «State of the Union» ble holdt første gang i 1790 av George Washington og besto den gang av 833 ord

* Holdes i salen til Representantenes hus foran en samlet Kongress

– Enten beveger vi oss framover i fellesskap, eller så beveger vi oss ikke i det hele tatt. For utfordringene vi står overfor, er større enn parti og politikk, sa Obama i talen natt til onsdag norsk tid.

Han minnet om at Republikanerne gjorde det godt i kongressvalget i fjor høst.

– Med sine stemmer har det amerikanske folket bestemt at den politiske styringen nå er et ansvar som partiene deler.

Presidenten ble avbrutt av applaus en rekke ganger, slik det er tradisjon for når han holder sin tale om rikets tilstand i kongressbygningen i Washington.

I tillegg til de folkevalgte var det flere spesielt inviterte gjester til stede, blant dem familien til en ni år gammel jente som ble drept i attentatet mot kongressrepresentanten Gabrielle Giffords i begynnelsen av januar.

Mye på spill

Obama advarte om at mye står på spill i amerikansk politikk, ikke bare hvem som vinner presidentvalget neste år. Veivalgene som tas nå, vil avgjøre om nye arbeidsplasser og næringer blir skapt i USA eller andre deler av verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For å begrense det voksende budsjettunderskuddet foreslår presidenten å fryse en del av de offentlige utgiftene de neste fem årene. I tillegg vil han kutte i noen av skattene som næringslivet må betale, noe som tyder på at han forsøker å bevege seg inn mot sentrum av amerikansk politikk.

Men presidenten vil også tette hull i skattesystemet som næringslivet nyter godt av, og fjerne subsidieringen av amerikanske oljeselskaper. I stedet vil han bruke penger på utvikling av miljøvennlig teknologi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Republikanerne har tatt til orde for store kutt i de offentlige utgiftene for å få bukt med budsjettunderskuddet, og Obamas forslag går neppe langt nok til å blidgjøre opposisjonspartiet.

Grønn visjon

I talen la presidenten stor vekt på nødvendigheten av å satse på fornybar energi og grønn teknologi.

– I stedet for å subsidiere gårsdagens energi, så la oss heller investere i morgendagens, sa Obama.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han la til at han vil be Kongressen om å fjerne flere milliarder dollar i oljesubsidier.

I tillegg lanserte han et nytt mål for den amerikanske energisektoren: Innen 2035 bør miljøvennlige energikilder stå for 80 prosent av strømproduksjonen.

Som eksempler på grønn energi nevnte han både naturgass og kullkraft med fangst og lagring av CO2, i tillegg til fornybare energikilder.

– For å nå dette målet, trenger vi alt sammen. Jeg ber Demokrater og Republikanere om å jobbe sammen for å få dette til å skje.

Vil forbedre helsreformen

Obama var innom en lang rekke temaer i løpet av talen, blant annet den svært omstridte amerikanske helsereformen. I stedet for å forsvare den med nebb og klør, oppfordret han Republikanerne til å være med på å forbedre den.

Han var også innom krigen i Afghanistan, og insisterte på at de internasjonale styrkene der har tvunget Taliban på defensiven. Planen om å begynne å trekke ut nesten 100.000 soldater om et halvt år, står ved lag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye av talen dreide seg om økonomi, og Obama understreket at spillereglene i verdensøkonmien har endret seg.

– I løpet av én generasjon har teknologiske revolusjoner endret måten vi lever, jobber og driver næringsvirksomhet på, sa presidenten.

Han tok også opp veksten i land som Kina og India og utfordringene dette skaper for amerikanske selskaper. (©NTB)