- Helt uvanlig

DØDE: Linn Tiril Tillfjord (9) fra Manger i Hordaland var det eneste barnet som døde av blindtarmbetennelse i 2009. Familien mener hun hadde vært i live om hjelpen fra Nordhordland legevakt hadde kommet raskere. Foto: Privat
DØDE: Linn Tiril Tillfjord (9) fra Manger i Hordaland var det eneste barnet som døde av blindtarmbetennelse i 2009. Familien mener hun hadde vært i live om hjelpen fra Nordhordland legevakt hadde kommet raskere. Foto: Privat

Linn Tiril var det eneste barnet som døde av blindtarmbetennelse i Norge i 2009.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2009 døde ti personer av blindtarmbetennelse i Norge, ifølge Dødsårsakregisteret til statistisk sentralbyrå.

Av disse var Linn Tiril Tillfjord det eneste barnet.

ABC Nyheter har tidligere fortalt historien til den ni år gamle jenten som døde av sprukken blindtarm etter manglende legebehandling.

Les også: Linn Tiril (9) døde etter legevakt-svikt

Natten før hun døde hadde jentas mor forsøkt å få hjelp fra den lokale legevakten i Knarvik utenfor Bergen. Men da legen endelig kom var det for sent, og Linn Tirils hjerte stoppet før hun nådde frem til Haukeland universitetssykehus. I etterkant konkluderte Helsetilsynet i Hordaland med at «Nordhordland legevakt har brutt kravet til forsvarlig virksomhet».

Se intervju med familien:
(Artikkelen fortsetter under videoen)

Les også: - En beklagelig hendelse

Dødeligheten for blindtarmbetennelse er på under én promille i Norge i dag, ifølge Dagens Medisin.

- I vår del av verden er det ytterst sjelden at noen dør av blindtarmbetennelse, sier overlege og professor Hartwig Kørner ved kirurgisk avdeling på Stavanger universitetssjukehus. Han har tidligere skrevet en doktoravhandling om blindtarmbetennelse.

- Det hender at det forekommer, men det er helt uvanlig og veldig spesielt. Det skjer bare hvis diagnostikken blir forsinket og man kommer veldig sent til sykehus, sier Carl Fredrik Schou, overlege ved kirurgisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus.

Rammer oftest barn

Av de få som dør av blindtarmbetennelse årlig er de fleste over 70 år.

- Dødeligheten stiger med økende alder fordi sykdom og komplikasjoner tåles dårligere i høy alder, forklarer Kørner.

Blindtarmen sitter ved inngangen til tykktarmen, og akutt blindtarmbetennelse oppstår ofte når tarmen tettes til av bakterier. Tilstanden kan oppstå i alle aldre, men er hyppigst blant barn i 10-15 års-alderen og voksne mellom 30 og 35 år.

Man vet ikke hvorfor denne aldersgruppen rammes hardere, og det er heller ingen kjente metoder som forebygger en slik betennelse. Sannsynligvis er det variasjoner i hvordan blindtarmen er bygget som avgjør om det blir betennelse eller ikke, ifølge helsenett.no.

Les også: - Luftforurensning kan øke risikoen for blindtarmbetennelse

Tid er en helt avgjørende faktor i behandlingen.

- Mistenker man en blindtarm, skal den opereres relativt omgående, det vil si innen seks timer. Blindtarmen kan sprekke ganske raskt og føre til blodforgiftning. Det utløser en veldig alvorlig reaksjon i kroppen som man kan dø av dersom man er veldig uheldig, sier Schou.

Kvalme, feber, oppkast

Ifølge Kørner er det vanskeligere å stille diagnosen dess yngre pasienten er. Årsaken er at barn ofte har vondt i magen, samt at de vanskeligere kan gjøre rede for seg.

- Hva bør foreldre se etter hos barna sine for å avdekke sykdommen?

- Det starter med at man føler seg uvel, og ofte har man smerter midt i magen. Det typiske er at smertene etter hvert vandrer nedmot høyre del av magen. Etter hvert får man ømhet i magen, forteller Schou.

Kvalme og oppkast er også vanlig.

- Når bør man eventuelt kontakte lege?

- Dersom barnet over tid klager over magesmerter, har feber, ikke spiser og er passivt, bør man reagere. Da skal man få det undersøkt av en lege.

Opereres unødvendig

Operasjonen av blindtarm, såkalt appendektomi, er blant de vanligste kirurgiske inngrepene i Norge. De fleste pasientene er ute av sykehuset etter én til to dager.

- Det er fortsatt ingen test som med 100 prosent sikkerhet kan fastslå før operasjon om man har blindtarmbetennelse eller ikke. Men ultralyd gir en treffsikkerhet på 70-85 prosent, sier Kørner.

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Personvernpolicy