«Vredens dag» endte i sammenstøt i Egypt

Demonstranter støtte sammen med politiet i Egypts hovedstad Kairo tirsdag. Demonstrantene krever demokratiske reformer. Foto: Amr Abdallah Dalsh (Reuters/Scanpix)
Demonstranter støtte sammen med politiet i Egypts hovedstad Kairo tirsdag. Demonstrantene krever demokratiske reformer. Foto: Amr Abdallah Dalsh (Reuters/Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tåregassen lå tjukk flere steder i Kairo da egyptiske demokratiforkjempere og politi støtte sammen tirsdag. Presset mot president Hosni Mubarak øker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Egypt

* Rundt 79 millioner innbyggere

* Hosni Mubarak har vært president siden 1981 og er den lengstsittende egyptiske presidenten noensinne. Han leder et autoritært og det mange anser som et undertrykkende regime.

* Mubarak leder Det nasjonaldemokratiske partiet (NDP) som har regjert Egypt siden stiftelsen i 1978.

* Opposisjonsgruppen Det muslimske brorskap er erklært forbudt.

* Valget til ny nasjonalforsamling før jul ble boikottet av flere grupper, og internasjonale observatører fikk ikke overvåke valget.

* Egypts nødrettslov har vært nedfelt i grunnloven i over 30 år. Den innebærer blant annet forbud mot demonstrasjoner som ikke er godkjent av myndighetene. Folk kan pågripes og fengsles uten at det foreligger siktelser eller tiltaler.

* Flere tusen demonstranter har innledet protester mot regimet og krever blant annet nyvalg, flere arbeidsplasser og slutt på nødrettsloven.

– Tunisia, Tunisia! Rop om revolusjon og regimeskifte lød fra flere tusen demonstranter i egyptiske byer tirsdag.

I Kairo møtte minst 20.000 mennesker opp for å vise sin misnøye med president Hosni Mubaraks 30 år lange regime.

Trass i et stort oppbud av mellom 20.000 og 30.000 politifolk brøt demonstrantene seg gjennom politisperringer og marsjerte gjennom gatene i hovedstaden.

Les også: - En demokratibølge

Demonstrantene er inspirert av revolusjonen i Tunisia og hadde erklært dagen som «vredens dag».

Krever endring

Med slagord som «ned med Mubarak» og plakater der det ble bedt om revolusjon, krevde demonstrantene blant annet nyvalg, flere arbeidsplasser og at den såkalte nødrettsloven fjernes.

– Vi er samlet her for å kreve vår rett. Vi kan ikke leve. Alt er dyrt, og det er arbeidsledighet. Myndighetene er årsaken til lidelsene våre, sier den 33 år gamle demonstranten Ibrahim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lignende demonstrasjoner fant sted i 15 andre egyptiske byer. I storbyen Alexandria rev aksjonister ned plakater av Mubarak og sønnen Gamal, som mange mener blir posisjonert til etter hvert å ta over for den 82 år gamle faren.

Les også: - Selvmord er mot Islam

Nytt press

Tidligere protester mot myndighetene har samlet langt færre deltakere, og tirsdagens mange samorganiserte demonstrasjoner legger en ny type press på Mubaraks mangeårige regime.

– Det som skjer i dag, er et stor advarsel mot systemet. Det er både en utvidelse av oppsamlet frustrasjon og en fortsettelse av protester, mener analytiker Nabil Abdel-Fattah.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Kairo-ambassadør Thomas Hauff sier det ikke tidligere har vært så store og så godt organiserte demonstrasjoner mot egyptiske myndigheter.

– Det er ofte spontane markeringer mot lave lønninger, høye matpriser og andre sosiale forhold. Men i mine fire år har det aldri vært noe som har vært så godt organisert og så omfattende og så direkte myntet på landets president og regjering, sier Hauff til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs utenriksminister Hillary Clinton mener den egyptiske regjeringen er solid, men ber alle parter om ikke å ty til vold.

Les også: Nye brennende protester i Egypt

Slo hardt ned

Protestene vokste utover dagen. I Kairo skal flere titalls demonstranter ha blitt såret i sammenstøt med opprørspolitiet, som tok i bruk både tåregass og vannkanoner for å spre demonstrantene.

Demonstrantene svarte med steiner og flasker, forteller øyenvitner. Mange skal ha blødd kraftig, mens flere skal ha besvimt.

I tillegg er flere hundre demonstranter blitt arrestert, ifølge øyenvitnene.

Egyptiske myndigheter hadde på forhånd erklært aksjonen ulovlig og truet med å slå hardt ned på demonstrantene. Innenriksminister Habib al-Adli hadde gitt politiet ordre om å pågripe «alle personer som uttrykker sine hensikter på ulovlig vis».

Les også: Tunisia på randen av kaos

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bekymringsfullt

Amnesty International oppfordret myndighetene til å være tilbakeholdne.

– Egypt må tillate fredelige protester, og de må slutte å pågripe og ydmyke fredelige opposisjonelle aktivister, sier Hassiba Hadj Sahraoui, Amnestys visedirektør for Midtøsten og Nord-Afrika.

Egypts nødrettslov har vært nedfelt i grunnloven i over 30 år. Den innebærer blant annet forbud mot demonstrasjoner som ikke er godkjent av myndighetene, og at folk kan pågripes og fengsles uten at det foreligger siktelser eller tiltaler.

Les også: Advarer Vesten mot å blande seg inn

Men aktivistene fortsetter sitt arbeid gjennom sosiale nettverk som Facebook og Twitter.

– Vi er ikke dårligere enn Tunisia. Titusenvis gikk ut i gatene og krevde sin rett helt til presidenten ble fjernet og måtte forlate landet. Vi krever våre rettigheter, skriver arrangørene på Facebook-siden sin. (©NTB)


Les flere nyheter her