Heller IT enn HV

IT- eller HV-forsvar? Tidligere forsvarsjef Sverre Diesen reduserer gjerne HV til fordel for flere «IT-soldater» i Forsvaret. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter
IT- eller HV-forsvar? Tidligere forsvarsjef Sverre Diesen reduserer gjerne HV til fordel for flere «IT-soldater» i Forsvaret. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen vil bruke penger på cyber-forsvar. Han åpner for å kutte i Heimevernet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO MILITÆRE SAMFUND: Den forrige forsvarssjefen, general Sverre Diesen, vil styrke det norske cyber-forsvaret. Det kan gjerne skje på bekostning av Heimevernet (HV).

- Det er et spørsmål om hvor stort HV trenger å være. Der er du inne på noe, sier Diesen til ABC Nyheter.

På en konferanse i Oslo som startet tirsdag var den tidligere forsvarssjefen hovedinnleder. I sin forrige rolle presenterte han ideen om et nettverksbasert forsvar. Nå vil han også øke bruken av datateknologi i forsvaret av Norge.

- Symbolpolitikk

Han mener bevilgende myndigheter må endre fokus fra territorialforsvaret, og fortalte konferansedeltagerne at Norge i dag har flere baser og større infrastruktur enn det de militære styrkene skulle tilsi.

- Når politikerne velger å prioritere den tradisjonelle delen av Forsvaret, så er det mer symbolpolitikk enn noe annet, sier han.

Les også: Profesjonelt forsvar vil tvinge seg fram

Les også: Cyberkrigen er her

Generalen mener det vil være regningssvarende å ansette flere IT-spesialister, særlig i et lite land med begrensede forsvarsbudsjetter. Etter hans syn er computerbaserte militære operasjoner (CNO) billige, særlig når en sammenligner med kostnadene knyttet til innkjøp av stridsvogner, skip eller fly.

Men han vil ikke starte med å kutte antallet jagerfly som Norge skal kjøpe fra Lockheed Martin til flere milliarder kroner.

- Nei, jeg ville ikke startet der, men heller i den delen av forsvaret som er et uttrykk for det gamle paradigmet - det territoriale forsvaret, sier Diesen.

Generalen mente computerbaserte operasjoner ville styrke de andre forsvarsgrenene, og at det var nødvendig å inkorporere dette enda bedre.

«Fiende»: Privat sektor

Den største «faren» er i denne sammenhengen godt betalte jobber for nerder i privat sektor.

- Det må foretas en del investeringer i nødvendig hard- og software. I tillegg må det ansettes et beskjedent personell med konkurransedyktig lønn, sier general Diesen.

Les også: Stuxnet angriper Kina

Han viser til at det innenfor et avgrenset område som CNO, så ville det være en betydelig forbedring om det bare ble ansatt to nye til dette hos Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i Bodø.

- Dette er et potensielt kraftig våpen, fortalte Diesen en fullsatt sal i Oslo militær samfund.

I dag jobber det 1.200 personer med informasjonsstruktur (INI) i Forsvaret. Det antallet ser gjerne general Sverre Diesen at øker.

- Ambisjonen må være å fordoble dagens kapasitet.

Personvernpolicy