Frykter illegale «solariebuler»

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen peker på at det er viktig å redusere kreftrisikoen. Foto: Scanpix
Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen peker på at det er viktig å redusere kreftrisikoen. Foto: Scanpix

Solariebransjen mener myndighetene legger til rette for illegale aktører med de nye solreglene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen foreslår å innføre 18-årsgrense for bruk av solarium. Forslaget, som ble sendt ut på høring i dag, innebærer også at det blir slutt på selvbetjente solstudioer. Hensikten er å redusere risikoen for kreft, ifølge helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

- Internasjonal forskning viser at solarium i ung alder øker risikoen for kreft. En aldersgrense på 18 år gir også et tydelig signal til alle aldersgrupper om at overdreven bruk kan være helseskadelig, sier Strøm-Erichsen til NTB.

Norsk Solarieforening mener kravet om betjening vil føre til at så mange som 97 prosent av alle norske solstudioer må legges ned som følge av økte lønnskostnader.

Dersom forslaget skulle bli vedtatt, tror Norsk Solarieforening at solariebruken blant unge bare vil forflytte seg fra godkjente solstudioer til private hjem og illegale aktører.

Frykter eksplosjonsartet vekst av lukkede miljøer

- Vi vet at det finnes over 20.000 solsenger i private hjem, og at folk kjøper ulovlig sterke solarier på internett. Ettersom foreldre ikke er hjemme 24 timer i døgnet, vil en ungdom på 16 år kunne benytte solarium helt ukontrollert i eget eller en venns hjem. Ungdommene slutter ikke å sole seg, de bare forflytter seg, sier Ronny Pedersen, leder i Norsk Solarieforening, til ABC Nyheter.

Han frykter også vi vil se en «eksplosjonsartet vekst av lukkede miljøer» som tilbyr sol i Norge.

- Det har vi sett fra andre virksomheter, for eksempel ulovlige film- og spilleklubber. Myndighetene aner ikke hva de setter i gang, dette vil spre seg som ild i tørt gress, sier Pedersen.

Tar opp kampen

Norsk Solarieforening (NSF) representerer ca 80 prosent av solariebransjen i Norge. For å drive solstudio må man være innemeldt i Statens Strålevern, som jevnlig utfører kontroller.

- Dersom vi får rett i våre antakelser om at over 90 prosent av markedet må legges ned, så vil det få store konsekvenser. Solsenger som blir dumpet forsvinner ikke ut av markedet, men til et annet sted hvor myndighetene ikke har kontroll, sier Pedersen.

NSF vil bruke tiden frem til høringsprosessen i april, til å foreslå alternative måter man kan innføre og håndheve en aldersgrense på, uten at man må gjøre solstudioene betjente.

Hva synes du om regjeringens forslag?

Personvernpolicy