Hizbollah får statsminister

Libanons nye statsminister Najib Mikati er støttet av det militante sjiamuslimske partiet Hizbollah. Foto: Scanpix/Reuters.
Libanons nye statsminister Najib Mikati er støttet av det militante sjiamuslimske partiet Hizbollah. Foto: Scanpix/Reuters.

Libanons president har utnevnt Najib Mikati til ny statsminister. Mikati er den islamske bevegelsen Hizbollahs kandidat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den libanesiske forretningsmagnaten Najib Mikati ble tirsdag utnevnt til ny statsminister i Libanon. Han vil stå overfor den enorme oppgaven det er å danne regjering, i en tid da politiske splittelser truer med å rive landet i filler, melder AFP.


Raseriet sprer seg blant landets sunnimuslimer, som betrakter Mikati som en sjiavalgt kandidat til en post reservert for deres gruppe, og tar nå til gatene i stadig mer voldelige demonstrasjoner mot utnevnelsen.

Parlamentsmedlemmet Mikati har skapt sin formue innen telekommunikasjonsbransjen. Denne uken trådte han frem som kandidat med iransk- og syriskstøttede Hizbollah i ryggen. Det sjiamuslimske partiet veltet avtroppende statsminister Saad Hariris enhetsregjering tidligere denne måneden.

Mikati har også tidligere vært statsminister. Han betraktes som en moderat politiker med gode relasjoner til nabolandet Syria, som igjen er i ferd med å styrke sin innflytelse i Libanon. Men han er mindre populær blant landets sunnimuslimer enn Hariri, som har støtte fra Saudi-Arabia og Vesten.

Strid

55-åringen dukket først opp på den politiske arenaen i 1998, og ble sist valgt til parlamentet i 2009 som en alliert av Hariri. I dag fremstiller han seg som en konsensuskandidat, og har lovet å strekke ut en hånd til alle partier.

Hizbollah og Hariri ligger for tiden i strid om spesialtribunalet for Libanon.

Det FN-støttede tribunalet gransket drapet på Hariris far, tidligere statsminister Rafiq Hariri, i 2005. Denne måneden avga det skissen til en tiltale for gjennomsyn.

Regjeringens kollaps fulgte etter en langvarig disputt om tribunalet, som Hizbollah mener vil tiltale gruppens medlemmer. Partiet har advart om alvorlige følger om det skulle skje.

Interimregjering

Saad Hariri har avvist at han vil slutte seg til en regjering ledet av en kandidat utnevnt av Hizbollah, eller Mikati.

Mikati sto frem som en leder i etterkant av drapet på Hariri, da han ledet en interimregjering i tre måneder i 2005 under den verste politiske uroen i Libanon siden borgerkrigen fra 1975-1990. Attentatet mot Hariri utløste et voldsomt raseri blant Libanons motstandere av Syria, og masseprotester som førte til at Omar Karamehs Damaskus-støttede regjering måtte gå av.

Mikati trådte frem og lovet å sparke sikkerhetsmyndighetene og statsadvokaten i kjølvannet av drapet, noe som sikret ham støtten til Libanons sørgende sunnibefolkning. I løpet av to uker hadde han dannet en regjering bestående av 14 medlemmer, hovedsakelig teknokrater. Tre måneder senere ble han etterfulgt av Fuad Siniora.

Mikati, som kommer fra den sunnimuslimske bastionen Tripoli nord i Libanon, ble først utnevnt til transportminister i 1998.

374. rikeste

I 2000 slo han Karameh i valget, og fikk plass i parlamentet mens han fremdeles tjenestegjorde i regjeringen.

Han er en stor aksjeeier i det sørafrikanske teleselskapet MTN Group, eier det internasjonale holdingselskapet MI international investment samt den franske motekjeden Faconnable. Han har også investert stort i eiendom.

Forbes magazine anslo i 2010 hans personlige formue til 2,5 milliarder dollar. Det gjør ham til en av Libanons rikeste menn. Han ligger deler 374. plass på Forbes’ liste over milliardærer med sin bror og forretningspartner Taha.

Mikati er født 24. november 1955, og utdannet ved forretningsskolen til American University i Beirut. Han har også studert ved prestisjeuniversitetene INSEAD og Harvard.

Mikati er gift og har tre barn.

Personvernpolicy