Her er det flest toppstudenter

FLEST LYSE HODER? Om det er flinke studenter eller snille lærere vites ikke, men studentene på NTNU i Trondheim fikk i hvert fall flest A-er av alle statlige høgskoler og universitet i landet i fjor. Arkivfoto: Scanpix
FLEST LYSE HODER? Om det er flinke studenter eller snille lærere vites ikke, men studentene på NTNU i Trondheim fikk i hvert fall flest A-er av alle statlige høgskoler og universitet i landet i fjor. Arkivfoto: Scanpix

Studentene på NTNU innkasserer flest A-er.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høgskoler og universitet med flest A-studenter:
 1. * Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet 13,6 prosent
 2. * Høgskolen i Akershus 13,5 prosent
 3. * Universitetet for miljø- og biovitenskap 13,0 prosent
 4. * Høgskolen i Bergen 12,9 prosent
 5. * Høgskolen i Nesna 12,9 prosent
 6. * Universitetet i Oslo 12,8 prosent
 7. * Universitetet i Stavanger 12,7 prosent
 8. * Universitetet i Bergen 12,4 prosent
 9. * Høgskolen i Vestfold 12,2 prosent
 10. * Høgskolen i Oslo 11,8 prosent

  Kilde: DBH

Studentene ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim kan skilte med flest A-er i året som har gått. Hele 13,6 prosent av studentene oppnådde toppkarakteren i 2010.

- Vi er stolte over at vi har flinke studenter, sier Berit Kjellstad, prorektor med ansvar for utdanning og læringskvalitet på NTNU.

- Hva tror du er grunnen til at dere har flest A-studenter?

- De som kommer inn på NTNU har et godt grunnlag og er motivert for studiene. I tillegg har vi et godt læringsmiljø og studentene jobber ganske mye, sier Kjellstad.

- Motiverte studenter

NTNU skiller seg fra universiteter og høgskoler ved at en stor andel av studentene går på 5-årig mastergradsløp. Sivilingeniørstudenter utgjør halvparten av studentmassen.

- Dere er ikke bare snille med karakterene da?

- At vi er mindre strenge enn andre, har jeg vanskelig for å tro. Vi bruker eksterne sensorer og vurderer på samme måte som andre. På strykkarakterene ser man at vi er minst like tøffe som andre, sier Kjellstad.

Hun tror motiverte studenter og godt læringsmiljø er hovedårsakene til de mange A-ene studentene oppnår.

I andre enden av skalaen finner vi Høgskolen i Harstad, hvor bare halvparten så mange (7,2 prosent) av studentene fikk den gjeve karakteren. Harstad deler bunnplasseringen med Høgskolen i Volda, hvor 8 prosent av studentene skilte seg ut med topplassering. Det viser ferske tall fra Database for statistikk om høgre utdanning (DBH).

Høgskolen i Akershus og Universitet for miljø- og biovitenskap i Ås innkasserer 2. og 3. plassen for flest toppstudenter, sammenlignet med alle statlige høyskoler og universitet i landet. Se ti på topp listen i faktaboksen til høyre i artikkelen.

Best resultat på designstudie

Også mellom studieretningene er det store forskjeller i karakterplassering. Blant de som studerer industridesign oppnår nær 20 prosent av alle studentene A. Også innenfor fysioterapi, ernæring, arkitektur og siviløkonomutdanninger, er det svært mange av studentene som kan juble over godt resultat.

Her er det grunnskolelærerutdanningen som scorer lavest, hvor bare om lag to prosent av studentene avsluttet semesteret med A. Også på radiograf- og barnevernspedagogutdanningen er det langt mellom A-ene.

Færre stryker

En hyggelig nyhet er at færre norske studenter stryker. I 2006 strøk 8,4 prosent av studentene, men de siste årene har tallet gradvis gått nedover, og endte i 2010 på 7,2 prosent. Færrest stryker ved de vitenskapelige høyskolene, som Norges Handelshøyskole og Norges Idrettshøgskole, mens flest stryker ved de offentlige høyskolene.

Personvernpolicy