Eksplosjon på Moskva-flyplass

Minst 35 mennesker ble drept og over 100 såret i et selvmordsangrep mot Moskvas travleste flyplass Domodedovo mandag, ifølge russiske nyhetsbyråer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorangrep i Moskva

* 24. januar 2011: Minst 31 mennesker ble drept og over 130 såret i et selvmordsangrep mot Domodedovo-flyplassen ved byen, ifølge russiske nyhetsbyråer.

* 29. mars 2010: Minst 40 personer ble drept og over 100 såret da to kvinnelige selvmordsbombere sprengte seg i lufta på T-banetog.

* November 2009: En bombe fikk ekspresstoget mellom Moskva og St. Petersburg til å spore av. 26 personer ble drept og 100 såret.

* August 2006: Ti personer ble drept i et bombeangrep mot et marked.

* August 2004: 90 personer ble drept da to passasjerfly ble sprengt i lufta ved Moskva og Rostov-na-Donu.

* August 2004: Ti personer ble drept og over 50 såret i et selvmordsangrep i sentrum av byen.

* Februar 2004: Minst 39 personer ble drept da en selvmordsbomber sprengte seg i lufta på et T-banetog.

* Juli 2003: 15 personer ble drept da to kvinnelige selvmordsbombere sprengte seg i lufta på en musikkfestival.

* Oktober 2002: Tsjetsjenske opprørere tok 700 gisler på et teater. 129 av gislene mistet livet. De fleste av dem ble drept da russiske soldater brukte gass mot opprørerne. (©NTB)

Minst 35 mennesker ble drept og 130 ble såret i selvmordsaksjonen, som separatister fra Kaukasus mistenkes for å ha stått bak.

– Noe forferdelig skjer her. Flere titalls mennesker blir fraktet ut på bårer, på bagasjetraller, fortalte et øyenvitne rett etter den voldsomme eksplosjonen mandag.

Selvmordsbomberen slo til utenfor en restaurant i ankomsthallen ved den internasjonale terminalen, der det årlig passerer over 22 millioner reisende.

Livredde passasjerer flyktet i panikk mot nødutgangene, mens slekt og venner lette febrilsk etter dem som aldri dukket opp.

Russiske myndigheter slo straks full terroralarm, og president Dmitrij Medvedev lovet å finne de skyldige.

– De som organiserte dette, kommer til å bli sporet opp og straffet, lovet Medvedev.

Se video av eksplosjonen. (Obs, sterk bilder).

Tipset på forhånd

Sikkerhetskilder medgir ifølge russiske medier at de hadde mottatt tips om mandagens terroraksjon på forhånd.

– Sikkerhetstjenesten hadde mottatt opplysninger om at en terrorhandling ville finne sted ved en av Moskvas flyplasser, opplyser en kilde til nyhetsbyrået RIA Novosti.

– Agenter jaktet på tre mistenkte, men de greide å ta seg inn på flyplassområdet og overvåket eksplosjonen som ble utløst av en medskyldig, for deretter å forlate flyplassen, fortsetter kilden.

– Tipset og advarselen om at noe slikt ble forberedt, kom for én uke siden. Selv stedet, nær tollen, ble utpekt, forteller en annen sikkerhetskilde ved flyplassen til nettstedet Lifenews.ru.

Hvem som helst kan ta seg inn i ankomsthallen for å møte ankommende passasjerer, bekrefter en talskvinne for flyplassen.

UD i Oslo hadde mandag ettermiddag ikke fått melding om at nordmenn var rammet i angrepet.

Norsk UD fordømmer

I en pressemelding sier Utenriksdepartementet i Norge at de fordømmer angrepet i den russiske hovedstaden.

- Norske myndigheter fordømmer dette terrorangrepet som brutalt har rammet fredelige reisende og skapt frykt og usikkerhet. Vi gir vår støtte til nært internasjonalt samarbeid for å finne og straffe de skyldige, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre og uttrykker samtidig dyp medfølelse med de som er rammet og deres pårørende,

Skjerper sikkerheten

Russiske myndigheter har skjerpet sikkerheten på de tre store flyplassene i Moskva, og også ved byens T-bane og på andre steder med store folkeansamlinger er det satt i verk strenge tiltak.

Samtidig er det innledet en storstilt jakt på de skyldige, og søkelyset rettes som så ofte før mot Nord-Kaukasus. President Medvedev har stemplet opprøret i Nord-Kaukasus som den største trusselen mot Russlands sikkerhet.

Medvedevs forgjenger Vladimir Putin, som nå er statsminister, gikk i 1999 til full krig mot utbryterrepublikken Tsjetsjenia, men opprøret har siden spredt seg til naborepublikkene Dagestan og Ingusjetia.

Så sent som i mars i fjor ble 38 mennesker drept da to kvinnelige selvmordsbombere fra Dagestan sprengte seg i lufta på T-banen i Moskva.

Ny strategi

Russlandseksperten Greg Simons ved universitetet i Uppsala i Sverige mener terroraksjonen på Domodedovo var ledd i et nytt mønster.

– Det som skjer nå, ser ut til å være en helt bevisst endring. Fra angrepet mot Beslan i 2004 og fram til T-baneangrepet i fjor var angrepene rettet mot militære og politiske mål, selv om de rett nok kostet sivile liv, sier Simons til nyhetsbyrået TT.

– T-baneangrepet og bomben mot Domodedovo-flyplassen var rettet mot rent sivile mål. Et resultat av mandagens terrorangrep er at russiske nasjonalister kan utnytte situasjonen, tror han.

Andre analytikere tror de nordkaukasiske opprørerne vil trappe opp aksjonene fram mot neste års presidentvalg i Russland, der statsminister Vladimir Putin kan komme til å gjøre comeback som president.

Svekker Putin

Terroraksjoner i Moskva bidrar imidlertid ikke til å styrke Putins kandidatur, mener flere eksperter.

– Bombeeksplosjonen på Domodedovo-flyplassen styrker den russiske elitens syn på at Putin har mistet kontroll over sikkerheten i hovedstaden, noe som spiller rett i hendene på fiendene hans, sier Glen Howard, som leder den amerikanske forskningsinstituttet Jamestown Foundation.

– Dette lover ikke godt for Russlands bånd til Nord-Kaukasus og er nok et tegn på at det Putin innledet i 1999, da han invaderte den opprørske republikken Tsjetsjenia, har slått tilbake, sier Howard.

Sikkerhetsrutiner skjerpet

I august 2004 sprengte to kvinnelige selvmordsbombere fra Tsjetsjenia seg selv i luften på samme flyplass. To fly ble sprengt i luften og 90 personer ble drept i angrepet.

Siden dette angrepet har sikkerhetsrutinene på russiske flyplasser blitt skjerpet kraftig, og mer enn 20 millioner dollar skal alene være brukt på sikkerhetstiltak på Domodedovo-flyplassen. Blant annet er det installert kroppsscannere i sikkerhetskontrollen på Domodedovo, som er en av de første flyplassene i verden som har tatt dette utstyret i bruk.

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Personvernpolicy