Maria Amelie skal med flyet

Aeroflot-flyet med Maria Amelie om bord har lettet og er på vei til Moskva.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maria Amelie-saken

* Navnet Maria Amelie er forfatterpseudonym for Madina Salamova, født 30. mai 1985 i Vladikavkaz i Nord-Ossetia.

* Foreldrene tok datteren med seg da de flyktet til Finland i 2000, og videre til Norge i 2002. Familien fikk endelig avslag på asylsøknaden sin i 2003. Etter det har familien levd i skjul som papirløse.

* Som papirløs har hun fullført videregående skole i Norge, samt en mastergrad i teknologi og vitenskap fra NTNU i Trondheim.

* Maria Amelie ga i fjor ut boka «Ulovlig norsk», som handler om livet som papirløs flyktning i Norge. I desember kåret ukemagasinet Ny Tid henne til «Årets Nordmann».

* I fjor høst sendte hun en ny søknad til Utlendingsnemnda (UNE) hvor hun ba om at saken hennes, som tidligere var behandlet som en del av morens sak, må behandles selvstendig.

* Onsdag 12. januar, samme dag som Utlendingsnemnda slo fast at hun ikke har noe særskilt beskyttelsesbehov, ble Maria Amelie ble pågrepet på Nansenskolen på Lillehammer, der hun hadde holdt et foredrag.

* Kort tid etter sendte hun en ny søknad om asyl i Norge for å få behandlet sin sak på selvstendig grunnlag.

* Saken har utløst protester og demonstrasjoner over hele landet.

* Regjeringen endret fredag regelverket for arbeidsinnvandring slik at man kan få behandlet søknaden selv om man har brutt utlendingsloven. Regelendringen regnes som spesialtilpasset Maria Amelie. Det er ikke klart når de nye reglene trer i kraft.

* Mandag ble Maria Amelie pågrepet for å bli sendt ut av landet.

Like før klokken 14 mandag lettet flyet med Maria Amelie. Hun blir eskortert til Russland av en tjenestemann fra Politiets utlendingsenhet (PU), etter at hun ble pågrepet av politiet samme morgen. Det var en svært nedtrykt 25-åring som gikk om bord i flyet, ifølge pressefolk på stedet. Kjæresten Eivind Trædal er også med om bord.

Her drar Maria Amelie

Dermed førte ikke advokat Brynjulf Risnes forsøk på å få stanset utsendelsen ved å be om en midlertidig forføyning fram.

Utlendingsmyndighetene (UNE) valgte å ikke utsette uttransporteringen til etter dette møtet.

Oslo byfogdembete opplyser at de tar sikte på å beramme et rettsmøte i løpet av de nærmeste dagene.

– Advokaten har bedt om at begjæringen behandles umiddelbart, men har ikke særskilt bedt om at den behandles uten rettsmøte. Altså får ikke begjæringen oppsettende virkning, opplyser informasjonssjef Irene Ramm ved Oslo tinghus.

Lander kl 18.10

Maria Amelie og kjæresten, som fikk lov å følge henne, ble transportert til Gardermoen i en sivil politibil i formiddag. På Gardermoen bekreftet PU overfor NTB at 25-åringen ville bli transportert ut med dagens eneste direktefly til Moskva, Aeroflots avgang SU212 kl. 13.35, som etter planen skal lande på Sjeremetjevo-flyplassen, en av Moskvas tre flyplasser, klokken 18.10 lokal tid.

Se også: - Hun er veldig redd

Kjæresten Eivind Trædal møtte pressen på Gardermoen. Han skaffet seg billett til flyavgangen og skal i første omgang være i Russland fram til 17. februar.

- I sjokk

– Maria Amelie er i sjokk og veldig redd. Selv om hun har vært vært klar over at hun kunne bli pågrepet hele uken, var hun overhodet ikke forberedt på å bli pågrepet i dag, forteller han.

Se video: Her får hun beskjeden

Maria Amelie ble pågrepet da hun kom for å overholde meldeplikten sin hos Politiets utlendingsenhet (PU) i Oslo sentrum mandag morgen. Pågripelsen skjedde uten dramatikk, opplyste leder Ingrid Wirum i Politiets utlendingsenhet (PU), tidligere i dag.

Trædal forteller at han foreløpig ikke har oversikt over hvilken hjelp de kommer til å få i Russland, og at de frykter det vil ta månedsvis å få de papirene som Maria Amelie trenger for å kunne returnere til Norge.

Les også: - Lever hver dag som den siste

– Så skånsomt som mulig

– Uttransporten skal skje så skånsomt som mulig og vi har lagt til rette for at samboeren følger med fram til avreise, sa Wirum under en improvisert pressekonferanse ved lokalene til PU.

Les også: Flere støtter utsendelse

Kort tid etter pågripelsen sendte 25-åringens advokat, Brynjulf Risnes, en begjæring til Oslo byfogdembete om å stanse utsendelsen med en midlertidig forføyning.

-Jeg har nå bedt Oslo Byfogdembete vurdere å stoppe utsendelsen inntil videre på grunn av de opplysninger som har framkommet i det siste.

Ifølge advokaten beskriver legen tilstanden hennes som «alvorlig».

– Det er en alvorlig psykisk tilstand, uten at det er beskrevet noen diagnose. I sammenheng med andre ting er jo dette noe man må vurdere når det gjelder tidspunktet for utsendelse, sier Risnes til NRK.

Oslo byfogdembete ba i siste liten om et rettsmøte for å vurdere en mulig utsettelse av uttransportering av Maria Amelie. Men utlendingsmyndighetene var bestemt på å gjennomføre utsendelsen. Klokken 13.23 ble Maria Amelie fulgt ombord i flyet av to politibetjenter.

Se også: Kjæresten på Gardermoen: - Håper på rask retur

Les også: - Jeg er helt knust

Kom til Norge i 2002

Maria Amelie ble pågrepet etter et foredrag på Lillehammer 12. januar. Hun har tidligere gitt ut en bok om det å være papirløs asylsøker i Norge.

Maria Amelie er forfatterpseudonymet til Madina Salamova (25), som er født i Vladikavkaz i Nord-Ossetia. Foreldrene tok datteren med seg da de flyktet til Finland i 2000, og videre til Norge i 2002.

Familien fikk avslag på asylsøknaden sin samme år. Avslaget og vedtaket om utsendelse av landet ble anket inn for en domstol på nytt i 2004, men anken ble avvist, skriver NTB.

Regjeringen endret fredag regelverket for arbeidsinnvandring slik at man kan få behandlet søknaden selv om man har brutt utlendingsloven.

Det er ikke klart når de nye reglene trer i kraft, men statssekretær Pål K. Lønseth (Ap) i Justisdepartementet opplyser at departementet vil trenge noen uker på å bestemme hvordan det nye regelverket skal innrettes.

Personvernpolicy