– Ville gi mye av Øst-Jerusalem til Israel

De palestinske myndighetene under ledelse av president Mahmoud Abbas skal i hemmelighet ha foreslått at Israel kunne få beholde store deler av det okkuperte Øst-Jerusalem. Foto fra Øst-Jerusalem. (EPA / Scanpix).
De palestinske myndighetene under ledelse av president Mahmoud Abbas skal i hemmelighet ha foreslått at Israel kunne få beholde store deler av det okkuperte Øst-Jerusalem. Foto fra Øst-Jerusalem. (EPA / Scanpix).

Palestinske fredsforhandlere skal i hemmelighet ha tilbudt Israel store deler av Øst-Jerusalem. Men det var ikke nok for israelerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om de palestinske politikerne angivelig har strukket seg mye lenger enn de noen gang har innrømmet offentlig, har Israel sagt nei.

Det framgår av hemmelige dokumenter som TV-stasjonen Al Jazeera har fått tilgang til.

På et møte i 2008 skal palestinerne ha vært villige til å godta at Israel fikk beholde alle sine bosetninger i det okkuperte Øst-Jerusalem med unntak av én.

Den palestinske sjefforhandleren Saeb Erekat brukte angivelig det hebraiske navnet på byen da han beskrev omfanget av forslaget for Israels daværende utenriksminister Tzipi Livni.

– Vi tilbyr dere det største Yerushalayim i historien, sa Erekat ifølge et hemmelig møtereferat.

– Haug med løgner

Selv avviser Erekat nå at han har uttrykt seg slik, og han beskriver mesteparten av de lekkede møtereferatene som en haug med løgner.

Den islamistiske bevegelsen Hamas, som har makten på Gazastripen, har større tiltro til innholdet i dokumentene. De viser hvordan den palestinske selvstyremyndigheten motarbeider sin egen befolkning, hevder gruppen.

Omstridte helligdommer

Også den britiske avisa The Guardian har fått tilgang til de 1.600 dokumentene gjennom et samarbeid med Al Jazeera. Avisa skriver at innholdet i mange av dem er blitt bekreftet av etterretningskilder og folk som selv har deltatt i fredsforhandlingene.

Ved siden av bosetningene i det okkuperte Øst-Jerusalem skal palestinerne ha godtatt at deler av gamlebyen overlates til Israel.

Videre skal Erekat ha foreslått å opprette en felles komité med ansvar for helligdommene i området Haram al-Sharif, blant jødene kjent som Tempelhøyden.

Grunnen til at israelerne avviste tilbudet om bosetningene i Jerusalem, var angivelig at de krevde å få beholde enda flere bosetninger, blant annet Ariel som ligger langt inne på selve Vestbredden.

Spår sjokkbølger

Avsløringene viser hvordan fredsprosessen i Midtøsten gradvis har kollapset, skriver The Guardian. Avisa spør at lekkasjene vil sende sjokkbølger gjennom hele den arabiske verden.

Andre peker på at opplysninger om partenes forhandlingsposisjoner er kommet fram tidligere og at konsekvensene derfor ikke nødvendigvis vil bli så store.

– Det vil ikke bli noen kraftig reaksjon, siden dette ikke er fullstendig nytt, mener den palestinske kommentatoren Hany al-Masri.

Flere hundre møter

De hemmelige dokumentene stammer fra hundrevis av møter mellom Israel, palestinske myndigheter og USA de siste ti årene. Foreløpig er bare noen av dem omtalt, og mer av innholdet vil bli kjent de neste dagene.

I tillegg til at de gir innsyn i de palestinske forhandlernes posisjoner, inneholder dokumentene en rekke opplysninger om hva israelske myndigheter ønsker.

Blant annet skal israelske ledere ha bedt om at en del av Israels arabiske befolkning må innlemmes i en eventuell palestinsk stat.

Offentliggjøringen av de møtereferatene skjer få uker etter at varslernettstedet WikiLeaks begynte sin offentliggjøring av en enorm mengde hemmelige amerikanske dokumenter. Også noen av dem gir innsyn i fredsprosessen i Midtøsten.

Personvernpolicy