Protesterte for asylbarna

Både store og små deltok under demonstrasjon for papirløse flyktninger i Norge i lys av Maria Amelie-saken. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
Både store og små deltok under demonstrasjon for papirløse flyktninger i Norge i lys av Maria Amelie-saken. Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Barn som har levd 3-4 år i Norge, må få bli, krevde flere hundre demonstranter i Oslo sentrum lørdag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De mener myndighetene må legge mer vekt på menneskelige hensyn i saker som gjelder papirløse asylsøkere.

– Vi er ikke her for å slåss for at kriminelle og torturister skal få bli, eller at absolutt alle som ønsker det, skal få strømme inn over Norges grenser, sa Petter Nome, som var konferansier for markeringen.

– Det vi krever, er at Norge opptrer sivilisert, på linje med andre europeiske land som Tyskland og Frankrike, sa han.

Les også: SV fornøyd med sin egen Amelie-innsats

29 organisasjoner sto bak demonstrasjonen til støtte for papirløses rettigheter. Under parolen «Ingen mennesker er ulovlige» krevde de frammøtte at regjeringen må myke opp praksisen.

Misfornøyde med løsning

Samtidig ville de markere sin misnøye over regjeringens forslag til løsning, som ble presentert fredag i kjølvannet av Maria Amelie-saken.

Regjeringen vil endre reglene slik at personer som har brutt utlendingsloven, likevel kan få behandlet en søknad om arbeidsinnvandring uten karantenetid. Under dagens regelverk vil utvisning bety innreiseforbud fra to til fem år.

Les også: Flere støtter utsendelse av Maria Amelie

– Det vil bare gjelde én person hvert jubelår. Et helt utopisk forslag, sier leder for Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli, til NTB.

Den brokete forsamlingen organisasjoner samler seg om oppropet som ble gjengitt i Aftenposten lørdag. Tre hovedkrav fremføres:

* Barn som har levd i Norge i 3-4 år må få opphold, sammen med familien sin.

* Alle skal ha rett til helsetjenester.

* Det innføres grense for hvor lenge en person kan leve ulovlig i Norge, uansett alder. Men man bør også ta hensyn til brudd på straffeloven når reglene skal utarbeides.

– Hjerterå logikk

En rekke av appellantene reagerte kraftig på statsminister Jens Stoltenbergs gjentatte argumenter om at det må være likhet for loven, og at noen må stå opp for prinsippene.

– Dette er ikke en sak hvor følelser står mot fornuft. Det er fornuft og følelser som står mot det dumme, umenneskelige regelrytteriet, sa rektor på Nansenskolen, Dag Hareide. Han kaller kravene som er lagt fram «moderate», og mener organisasjonene har den norske opinionen med seg.

Les også: - Maria Amelie sendes ut mandag eller tirsdag

Forlegger Anders Heger, som representerte ytringsfrihetsorganisasjonen PEN-klubben, mente Stoltenberg og regjeringen ser prinsipper der andre ser mennesker.

– I sak etter sak avdekkes en hjerterå logikk, sa han, og tilføyde.

– Vi har et system der ethvert menneskelig hensyn skal vike for én ting, nemlig det overordnede prinsipp om innvandringspolitiske hensyn.

Tidligere direktør i Utlendingsdirektoratet, Trygve Nordby, mener norske myndigheter har full anledning til å legge mer vekt på menneskelige hensyn når sakene behandles.

– Der vi skulle sett riddere for menneskerettigheter, ser vi nå bare paragrafryttere, sa han. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy