– Over 40 såret i demonstrasjon i Algerie

En såret mann under demonstrasjonene i Algerie lørdag. Demonstrasjoner har vært forbudt i Algerie siden en unntakstilstand ble innført i 1992. Foto: Scanpix
En såret mann under demonstrasjonene i Algerie lørdag. Demonstrasjoner har vært forbudt i Algerie siden en unntakstilstand ble innført i 1992. Foto: Scanpix

Politi og demonstranter støtte sammen i Algeries hovedstad lørdag. Ifølge opposisjonen er minst 42 mennesker såret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen hevder tilstanden til to av de sårede er alvorlig. Myndighetene hevder på sin side at tallet på sårede er 19, deriblant åtte politifolk.

Flere ledende medlemmer av opposisjonspartiet Sammenslutningen for kultur og demokrati (RCD) skal være skadd.

En AFP-journalist sier at han så en av opposisjonspartiets regionale ledere, Reda Boudraa, blø fra hodet etter å ha blitt truffet av en batong.

Demonstrasjonen ble arrangert i protest mot demonstrasjonsforbudet i landet. Omkring 300 personer deltok i protesten i sentrum av hovedstaden. De forsøkte å marsjere mot nasjonalforsamlingen da de ble stanset av politifolk bevæpnet med batonger og tåregass, ifølge opposisjonslederen.

Demonstrantene viftet med både algeriske og tunisiske flagg. Blant slagordene var «Et fritt Algerie, et demokratisk Algerie» og «morderstat».

– Partikontor beleiret

Blant de arresterte var partiets parlamentariske leder Othmane Amazouz, opplyser partileder Said Sadi. Han sier dessuten at partiets hovedkvarter er omringet av politi.

– Vi kan ikke føre en fredelig kampanje når vi er under beleiring, sa Said til journalister.

Han varsler at partiet vil arrangere flere demonstrasjoner.

Regjeringen i Algerie hadde på forhånd advart folk mot å støtte den varslede demonstrasjonen, og kunngjort at alle ansamlinger på offentlige veier ville bli ansett som ordensforstyrrelser.

Demonstrasjonsforbud

Demonstrasjoner har vært forbudt i Algerie siden en unntakstilstand ble innført i 1992.

– Marsjer er ikke tillatt i Algerie. Innbyggere bes vise visdom og aktsomhet og ikke reagere på mulige provokasjoner som har til hensikt å forstyrre roen, het det advarselen fra myndighetene, som ble viderebrakt av det offisielle nyhetsbyrået APS.

Voldelige opptøyer utløst blant annet av økte matvarepriser herjet i fire dager det nordafrikanske landet i begynnelsen av januar. Flere personer ble drept, og flere hundre ble såret. Protestene dabbet av da myndighetene besluttet å redusere matvareprisene.

Den siste uken har imidlertid minst fire personer tent på seg selv i protest mot myndighetene, aksjoner som trolig ble inspirert av hendelsene som utløste massedemonstrasjonene i nabolandet Tunisia. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy