Baby Doc snakket ut om hjemkomsten

Et stort pressekorps var møtt fram fredag da Haitis tidligere diktator Jean-Claude Duvalier, også kjent som Baby Doc, holdt sin første pressekonferanse etter hjemkomsten til Haiti. Han tok ingen spørsmål, men leste opp en tale hvor han forklarte hvorfor han var kommet hjem etter 25 år i eksil. Foto: REUTERS / Swoan Parker / SCANPIX
Et stort pressekorps var møtt fram fredag da Haitis tidligere diktator Jean-Claude Duvalier, også kjent som Baby Doc, holdt sin første pressekonferanse etter hjemkomsten til Haiti. Han tok ingen spørsmål, men leste opp en tale hvor han forklarte hvorfor han var kommet hjem etter 25 år i eksil. Foto: REUTERS / Swoan Parker / SCANPIX

Haitis tidligere diktator Jean-Claude «Baby Doc» Duvalier forklarte fredag at han var kommet hjem fra eksil for å vise solidaritet og bidra til forsoning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg vet hvor nysgjerrige dere er på å få vite hva som er hensikten med min hjemkomst til Port-au-Prince etter et kvart århundres fravær. Spørsmålet er på alles lepper, sa Duvalier fredag i det som var hans første tale etter den overraskende hjemkomsten sent søndag kveld.

Formålet med hjemkomsten er først og fremst å hedre de anslagsvis 316.000 menneskene som mistet livet i det voldsomme jordskjelvet som rammet Haiti den 12. januar i fjor, sa Duvalier i sin tale.

– Jeg er kommet tilbake til dere for å vise min solidaritet i denne ekstremt vanskelige perioden i nasjonens liv, mens hundretusener lever under stjernene, midt i ruiner, sa han.

Ba om unnskyldning

Den tidligere diktatorens hjemkomst har vakt skarpe reaksjoner i landet, og tirsdag ble han siktet for korrupsjon og underslag av offentlige midler i årene mens han styrte landet. I tillegg har en gruppe haitiere politianmeldt eksdiktatoren for tortur.

Men rettsforfølgelse er en liten pris å betale for hjemkomsten og muligheten til å delta i gjenoppbyggingen av landet, sa Duvalier i sin tale.

– Det viktigste for meg er å være med dere, sa Duvalier, som samtidig tok til orde for nasjonal forsoning og Haitis «gjenfødelse».

Duvalier tok også et oppgjør med sitt eget regime.

– Jeg vil benytte denne anledningen til nok en gang å uttrykke min dype sorg overfor mine landsmenn som med rette sier de er ofre for min regjering, sa han.

Eksil i Frankrike

Duvalier kom til makten bare 19 år gammel i 1971 da faren, François «Papa Doc» Duvalier, døde. I 1986 måtte han rømme landet som følge av et folkelig opprør mot hans styre. Han reiste da til Frankrike.

I sin tale fredag ba Duvalier om unnskyldning overfor støttespillerne han lot i stikken da han rømte landet.

– Tusener ble drept, kvalt, avhørt, utsatt for torturhalsbånd. Deres hus og eiendeler ble plyndret, ødelagt og stukket i brann. Og alt det foran verdens kameraer, sa Duvalier om lynsjemobbene som herjet etter hans sorti.

Duvalier forklarte videre at han hadde reist i eksil for å «forhindre et blodbad» og for å sikre at den politiske krisen i landet raskt ble avklart.

– Men jeg var alltid klar over deres sorg og deres smerte.

Pengespørsmål

Det er tidligere blitt spekulert på at Duvalier kan ha kommet tilbake til Haiti for å forsøke å gripe makten på nytt, noe eksdiktatoren selv har avvist. Andre igjen mener pengemangel kan være den virkelige årsaken til hjemkomsten.

I dag står 33 millioner kroner på fryste bankkontoer i Sveits. Den 1. februar skal pengene etter planen konfiskeres og overføres til Haiti, men det forutsetter at Duvalier ikke kan stilles for retten i saken.

Duvaliers formål med hjemkomsten kan ha vært å gjøre seg tilgjengelig for retten for å forhindre at pengene blir konfiskert, mener eksperter.

– Det framstår som den mest sannsynlige forklaringen når man setter brikkene sammen, sier Reed Brody, rådgiver i Human Rights Watch og tidligere statsadvokat i Haiti.

Den haitiskfødte sosiologen Alex Dupuy ved Wesleyan University er av samme oppfatning.

– Det er trolig den eneste forklaringen som gir mening.

(©NTB)

Personvernpolicy