«Norsk» fange omkommet

Afghaneren Mohammad Naseem, som urettmessig ble tatt til fange av norske spesialsoldater høsten 2007, har omkommet. Det blir derfor ingen rettssak mot Forsvarsdepartementet eller enkeltsoldater om erstatning. Illustrasjonsfoto: Forsvarets mediesenter
Afghaneren Mohammad Naseem, som urettmessig ble tatt til fange av norske spesialsoldater høsten 2007, har omkommet. Det blir derfor ingen rettssak mot Forsvarsdepartementet eller enkeltsoldater om erstatning. Illustrasjonsfoto: Forsvarets mediesenter

Den afghanske mannen som anla sak mot norske spesialsoldater for mishandling, er død.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mohammad Naseem ønsket erstatning fra Norge for urettmessig å ha blitt tatt til fange og senere mishandlet. Men hans norske advokat opplyser at klienten er omkommet, og at det derfor ikke kan bli en rettssak mot norske spesialsoldater.

- Mine siste opplysninger er imidlertid at han er død slik at saken nå vanskelig kan forfølges videre, sier advokat Preben Henriksen til ABC Nyheter.

Henriksen vet ikke hvordan Mohammad Naseem omkom, og han kjenner heller ikke til noen øvrige detaljer knyttet til dødsfallet.

ABC Nyheter har også forsøkt å få dette avklart hos den afghanske menneskerettighetsorganisasjonen som tidligere hjalp Naseem (AIHRC), men hadde fredag formiddag ennå ikke oppnådd kontakt med dem.

Tatt av norske styrker

Naseem, som skal ha vært i midten av trettiårene, ønsket erstatning for urettmessig pågripåelse og den behandlingen som norske spesialsoldater skal ha utsatt ham for i september 2007.

Afghaneren skal uskyldig ha blitt anklaget for å ha tilhørt Taliban og blitt slått, truet med våpen og holdt i en celle hvor lyset sto på 24 timer i døgnet, heter det i boken «Drømmekrigen» som den norske frilansjournalisten Anders Sømme Hammer ga ut i fjor.

Det fremstår der også som usikkert hvem som sto bak denne mishandlingen. Der blir det heller ikke klart hvilken nasjonalitet soldatene hadde. Det eneste sikre skal være at norske spesialsoldater anholdt mannen som viste seg å være et uskyldig offer.

Både Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet bekrefter Mohammad Naseem ble anholdt av norske styrker, skriver frilanseren.

Les også: - Norske soldater er i krig

Les også: Frikjenner norske soldater

Sømme Hammer bor fortsatt i Kabul og har tidligere vært i kontakt med mannnen gjentatte ganger.

«Etter rundt 20 dager ble Naseem løslatt. Han ble ikke straffeforfulgt. Som de fleste afghanere som er blitt fengslet, kan ikke Naseem bevise at han var blitt mishandlet, og det var umulig for meg å få bekreftet detaljene i historien hans», skriver han etter et møte med offeret.

I boken sier en Amnesty-representant at det er sannsynlig at han har blitt mishandlet hvis han var mistenkt for kontakt med opprørene i Afghanistan.

Ble nektet fri rettshjelp

En annen hindring for videre rettsforfølgelse er at Naseems søknad om fri rettshjelp nå også er avslått av Statens sivilrettsforvaltning. For en fattig afghaner ville det uansett ha vært umulig å føre en rettssak i Norge uten slik økonomisk støtte.

- Jeg kan bekrefte at vi har gitt et negativt svar på klagen til oss, sier seniorrådgiver Vivi Danielsen.

- Dette er en sak med mange prinsipielle aspekter, synes Naseems advokat Preben Henriksen.

- Naseem burde fått innvilget fri rettshjelp, sier advokat Preben Henriksen om sin avdøde klient. Foto: Oslo kommune/ Fri rettshjelp- Naseem burde fått innvilget fri rettshjelp, sier advokat Preben Henriksen om sin avdøde klient. Foto: Oslo kommune/ Fri rettshjelp

- Slik jeg ser det er det klart at han burde fått innvilget fri rettshjelp for å kunne forfølge sitt krav om erstatning for uberettiget pågripelse av norske soldater i Afghanistan.

Preben Henriksen lar det også skinne igjennom at han ville ha forfulgt saken videre hvis klienten ikke hadde omkommet. Han mener derimot at det vil være vanskelig for Naseems familie å gå videre med saken.

Les også: Roter til etterforskningen av norske krigsforbrytelser

Les også: «Misforståelser» om FD-innblanding

Men hadde saken havnet for retten i Norge, ville den ha bidratt til å avklare et prisnsipielt forhold - hvem er erstatningspliktig etter lovstridige handlinger mot sivile begått av norske soldater på oppdrag av staten Norge i utlandet?

Denne konkrete saken er ikke med i den gjennomgangen som Krigsadvokaten i Nord-Norge avslutter i disse dager. Hans granskning har konsentrert seg om behandlingen av en såret afghaner som omkom og påstått bruk av sivile som menneskelige skjold.

Til ABC Nyheter sa krigsadvokat Gunnar Johnsen i fjor høst at hans foreløpige konklusjon var at det ikke så ut til å ha skjedd noe straffbart eller refsbart i disse sakene.

Personvernpolicy