Meditasjon endrer hjernen

Meditasjon kan føre til påviselige positive endringer i hjernens struktur, ifølge en ny studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Meditasjon kan føre til påviselige positive endringer i hjernens struktur, ifølge en ny studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Meditasjon kan endre hjernens struktur på 8 uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å delta i et 8 uker langt meditasjonsprogram later til å skape målbare endringer i hjerneregioner som er knyttet til hukommelse, selvoppfatning, empati og stress, melder EurekAlert!

Det går frem av en studie som skal offentliggjøres i tidsskrifter Psychiatry Research: Neuroimaging i slutten av måneden. Forfatterne av studien har gransket meditasjonens effekt på hjernens små grå.

- Selv om meditasjon assosieres med en følelse av fred og fysisk avslapning har utøverne lenge hevdet at meditasjon også gir kognitive og psykologiske fordeler som varer utover dagen, sier Sara Lazar, som har ledet studien.

- Studien viser at endringer i hjernestruktur kan ligge bak noen av disse forbedringene, og at folk ikke bare føler seg bedre fordi de slapper av.

Endrer strukturer

Tidligere studier fra hennes og andre grupper har påvist strukturelle forskjeller i hjernen til mennesker som har drevet med meditasjon lenge og dem som ikke har noen erfaring med meditasjon. Man ser at områder i hjernen knyttet til oppmerksomhet og følelser er større hos dem som mediterer mye. Men disse undersøkelsene dokumenterte ikke at forskjellene faktisk ble skapt av meditasjon.

I den ferske studien har man tatt MR-bilder av hjernestrukturen til de 16 som deltok i undersøkelsen to uker før og etter at de deltok i det 8 uker lange Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) –programmet ved universitetet i Massachusetts.

I tillegg til ukentlige møter der de praktiserte oppmerksomhetsmeditasjon, der man fokuserer på ikke-dømmende oppmerksomhet i forhold til følelser, sansing, og sinnstilstand, mottok deltakerne lydbåndopptak med instrukser for guidet meditasjon og ble bedt om å notere hvor mye tid de brukte på meditasjonen daglig. MR-bilder ble også tatt av en kontrollgruppe som ikke mediterte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Lett formbar

De som deltok i meditasjonsgruppene fortalte at de tilbrakte gjennomsnittlig 27 minutter hver dag der de øvde på oppmerksomhetsmeditasjon. Svarene deres på spørreskjemaer tydet på betydelige forbedringer sammenlignet med før kurset.

Analysen av MR-bildene viste en økning av tettheten av hjerneceller i hippocampus, som er viktig for læring og hukommelse, og i hjernestrukturer som assosieres med selvbevissthet, medlidenhet og evnen til selvinnsikt. Deltakerne meldte om reduksjon i stressnivå, som også ble knyttet til mengden hjerneceller i amygdala, som spiller en rolle i forhold til engstelse og stress.

- Det er spennende å se hvor lett formbar hjernen er, og at man ved å praktisere meditasjon kan spille en aktiv rolle i å endre hjernen på en måte som kan forbedre velvære og livskvalitet, sier Britta Hölzel, en av forfatterne av rapporten.