Rekordsmelting

De mektige isfjellene ved Ilulissat på Grønland smelter nå nedenfra. Det kan få store konsekvenser for økningen i havnivået, frykter forskere. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, SCANPIX.
De mektige isfjellene ved Ilulissat på Grønland smelter nå nedenfra. Det kan få store konsekvenser for økningen i havnivået, frykter forskere. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, SCANPIX.

Isen på Grønland smelter i rekordfart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan føre til stigende havnivå, frykter forskere ifølge AFP.


I 2010 mistet Grønland en rekordstor mengde snø og is ble det meldt fredag, dagen etter at FN uttalte at fjoråret var det varmeste siden målinger begynte.

Smeltingen i 2010 var mer enn det dobbelte av det gjennomsnittlige årlige tapet på Grønland de siste tre tiårene, og slo den forrige rekorden fra 2007, ifølge en studie i tidsskriftet Environmental Research Letters.

Les rapporten her (PDF)

Satellittdata

Issmeltingen har nå overgått gjennomsnittet hvert år siden 1996, ifølge studien, som baserer seg på satellittovervåking og observasjonsdata. Om den smelter fullstendig vil isen på Grønland kunne øke havnivået med omkring sju meter. Dette vil utgjøre en trussel mot flere kystbyer jorden rundt.

Ingen har foreløpig spådd slike dommedagsscenarier de kommende tiårene. Nyere forskning anslår likevel at Grønland vil bidra mer til et økende havnivå enn det som ble antatt for bare få år siden. Forskerne er enige om at klimaendringer trolig har skylden for issmeltingen. Temperaturen i Arktis har økt med to til tre ganger det globale gjennomsnittet de siste 40 årene.

Les også: Dsjengis Khan endret klimaet

Varmeste sommer

I Grønland lå sommertemperaturen i 2010 tre grader over gjennomsnittet.

- Hovedstaden Nuuk hadde den varmeste våren og sommeren siden man begynte opptegninger i 1873, sier lederen av den nye studien, Marco Tedesco, til AFP.

På verdensbasis var det også det varmeste året siden målinger begynte. Dette gjelder også forrige tiår som helhet, ifølge FNs meteorologiske verdensorganisasjon.

Området der issmeltingen observeres har økt med omkring 17.500 kvadratkilometer i året. Det anslås at isdekket på Grønland svinner med mellom 130 og 250 gigatonn årlig.

Les også: Norge hutret, men verden svettet i 2010

Halvmeter

Antarktis er verdens største kilde til landfast is etter Grønland, men anses som mer motstandsdyktig mot kollaps. Mot slutten av århundret kan Grønland ha bidratt til en 50 centimeters havstigning i gjennomsnitt, mener mange eksperter.

Dette er det dobbelte av spådommene i rapporten FNs klimapanel la frem i 2007. De tok med smelting fra isbreer og varmeutviding av vann i beregningen, men ikke issmelting på Grønland.

En økning på én meter i havnivået vil ødelegge mange øynasjoner og ramme flere deltaområder hardt.

Les også: Laveste Arktis-is på 30 år

Personvernpolicy