Delte meninger etter Hus USA-besøk

USAs president Barack Obama (til høyre) og Kinas president Hu Jintao under et møte med næringslivsledere i Washington onsdag. Foto: REUTERS/SCANPIX.
USAs president Barack Obama (til høyre) og Kinas president Hu Jintao under et møte med næringslivsledere i Washington onsdag. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas regjeringskontrollerte medier er svært entusiastiske etter president Hu Jintaos besøk i USA. Analytikere er mer forbeholdne om de langvarige virkningene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Hu avsluttet USA-besøket fredag i Chicago med besøk på en skole og en næringslivsutstilling. Dagen før var han blitt feiret av Chicagos næringslivstopper med en gallamiddag.

Kinesiske medier omtaler USA-besøket som «et historisk mesterslag» fra Hu for å dempe spenningen mellom landene.

Les også: – Kina søker ikke verdensherredømme

Analytikere sier begge sider har fått nok til å kunne dempe de mest aggressive kritikerne på hjemmebane. På lang sikt er det større tvil om motsetningene mellom de to stormaktene er dempet.

Medier

Kinesiske medier har dekket store deler av besøket med særlig vekt på pomp og prakt som gir inntrykk av at Hu er en meget velsett gjest hos supermakten.

Kinkige spørsmål om økonomiske motsetninger og menneskerettigheter har fått liten eller ingen oppmerksomhet eller er blitt direkte sensurert bort i kinesiskspråklige meldinger, melder AFP.

Les også: Obama tok opp fredsprisen med Hu

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Historien vil huske denne uvanlige dagen, skriver kommunistpartiets hovedorgan Folkets Dagblad om undertegningen av fellesuttalelsen fra de to presidentene.

– Et nytt kapittel i forbindelsene, skrev den engelskspråklige avisa China Daily.

Andre medier har brukt formuleringen «en ny æra med gjensidig respekt», en formuleringen som forstås som at Kina og USA er blitt to likestilte supermakter.

En meningsmåling blant leserne av den partikontrollerte, nasjonalistiske nettavisen Global Times, viste imidlertid at 97 prosent av de som svarte, mente at Kina ikke er likeverdig med USA. Omtalen av målingen forsvant uten forklaring etter kort tid fra Global Times' nettside.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klar tale

USA mener man har fått Kina mer med på laget når det gjelder Nord-Koreas atomprogram. Kina har ikke offentlig kritisert eller fordømt Nord-Koreas angrep i fjor, men Hu uttalte under besøket bekymring for Nord-Koreas nye urananrikingsanlegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge The New York Times hadde president Obama snakket i uvanlig klart språk til Hu om tiltak USA vil måtte iverksette militært dersom Nord-Korea fortsetter å nekte å avvikle atomprogrammet.

Les også: Ingen besøk på hamburgerbar for Hu

Da vil USA måtte omplassere styrkene sine i Øst-Asia for å forbedre mulighetene til å beskytte seg selv og slå tilbake mot Nord-Korea. Obama sa også at USA vil føle seg tvunget til å ta andre tiltak for å øke egen stridsevne.

– Det var ikke ment å antyde forkjøpsangrep, men vi forutså at et Nord-Korea som blir en trussel mot vår nasjonale sikkerhet, vil få et svar, sier en amerikansk representant som var til stede.

– Men det fikk kinesernes oppmerksomhet.

Menneskeretter

Amerikanske representanter understreker for sin del betydningen av økonomiske avtaler til en verdi av 45 milliarder dollar og president Hus utsagn på pressekonferansen i Det hvite hus om Kina må gjøre mer for menneskerettigheter.

Men menneskerettighetsaktivister betviler at president Hus utsagn vil få noen betydning i praksis.

– Vi har sett store tilbakeslag i senere tid. Hus uttalelser kan ses på som en form for framgang, men faktum er at grunnleggende menneskerettigheter fortsatt ikke er garantert, sier menneskerettighetsjuristen Li Fangping.