Amelie knust etter regjeringens «løsning»

Papirløse Maria Amelie reagerer kraftig på den varslede regelendringen som regjeringen fredag presenterte som en løsning på hennes sak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er helt knust, sa Maria Amelie til Dagbladet fredag morgen.

Justisdepartementet varslet fredag at de vil endre regelverket for arbeidsinnvandrere slik at personer som har brutt utlendingsloven likevel kan få behandlet en søknad om arbeidsinnvandring uten karantenetid. Men søknaden må sendes fra hjemlandet, noe som innebærer at Maria Amelie må til Russland.

Se også: - Jeg er helt knust

Maria Amelie var tydelig nedbrutt da hun fredag morgen møtte opp hos politiet for å overholde sin daglige meldeplikt.

Maria Amelies advokat, Brynjulf Risnes sier til NTB at løsningen virker som en tåkelegging og at det er vanskelig å forstå hva regjeringen egentlig mener.

– Hvis regjeringen mener at hun skal utvises, er dette et fryktelig tilbakeslag for henne. Det må klargjøres om regjeringen med dette mener å sende et signal til Utlendingsdirektoratet om å treffe et utvisningsvedtak. Dette er en omdreining av skruen, som jeg forstår det, sier Risnes.

– Skjønner skuffelsen

Ifølge SV-leder Kristin Halvorsen innebærer regelendringene at Maria Amelie kan komme tilbake til Norge om tidligst to og en halv måned.

– Jeg skjønner at Maria Amelie er skuffet over at hun må reise hjem før hun kan søke arbeidstillatelse, men noe annet var det ikke mulig å få til. Men endringene vi er blitt enige om innebærer at hun slipper innreiseforbudet som normalt følger et utvisningsvedtak, sa SV-lederen under SVs landsstyremøte fredag.

Normalt ville et brudd på utlendingsloven resultert i utvisning og innreiseforbud imellom to og fem år, men endringene regjeringen varsler nå gjør det i spesielle tilfeller mulig å omgå denne praksisen. Likevel ligger det fast at en asylsøker som har fått avslag må tilbake til hjemlandet for å kunne søke arbeidstillatelse.

Les også: Varsler nye regler for arbeidsinnvandring

– Vi klarer ikke å snu opp ned på asyl- og flyktningpolitikken, fordi flertallet på Stortinget ikke tillater det, men vi skal bruke engasjementet denne saken har skapt til å mobilisere for å ta flere hensyn i politikken enn man har gjort så langt, sa hun.

Lex Amelie

Fremskrittspartiet (Frp) er skuffet over den varslede regelendringen og mener regjeringen vender ryggen til prinsippet om likhet for loven.

– Regjeringen legger opp til Lex Amelie – en tilpasning som utelukkende har til hensikt å sørge for at Maria Amelie får bli i landet, sier Fremskrittspartiets Per Willy Amundsen.

KrF kritiserer regjeringen for å vri seg unna situasjonen ved å se på arbeidsinnvandring istedenfor den situasjonen de papirløse befinner seg i, mens Venstre kaller de nye endringene kosmetiske.

– Dette endrer ikke på det faktum at regjeringen og SV fører den strengeste, mest byråkratiske og minst humane asyl- og innvandringspolitikken i Europa, sier nestleder i Venstre Helge Solum Larsen.

PU vurderer

Advokat Brynjulf Risnes sier det nå ser ut som det er liten sjanse for at Maria Amelie ikke vil bli sendt ut av landet.

Les også: Full støtte til Stoltenbergs tøffe linje

– Alt tyder på det, og vi må jobbe som om hun skal bli utsendt hver dag, sier Risnes.

Informasjonssjef i Politiets utlendingstjeneste (PU), Roar Hansen, sier det er praktiske årsaker som gjør at PU ennå ikke har foretatt uttransporteringen av henne, uten å ville gå i detalj.

Les også: Stoltenberg: - Skal ikke belønne ulovlig opphold

Han sier PU fortsatt vurderer om 25-åringen skal sendes alene til Moskva eller om hun skal sendes med eskorte.

Brynjulf Risnes sier det er svært uheldig om Maria Amelie blir sendt ut nå som historien om henne og familien er i ferd med å virvles opp i Russland. (©NTB)


Personvernpolicy