Anmelder bydel etter at kvinne frøs i hjel

Statens helsetilsyn anmelder bydel Gamle Oslo til politiet etter at en dement 84 år gammel kvinne frøs i hjel utenfor sitt hjem på Kampen i mars i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnens familie hadde lenge ønsket at hun skulle på sykehjem, men dette skal hun ikke ha ønsket selv.

Helsetilsynet mener dødsfallet skyldes en systemsvikt, og bydelen risikerer derfor å måtte betale en foretaksstraff.

– Vi mener bydelen ikke har gitt kvinnen de tjenestene hun hadde krav på, sier fagsjef Hanne Knudsen i Helsetilsynet til NRK.

Politiet har allerede etterforsket sider ved saken for å fastslå om ansatte har opptrådt uforsvarlig.

Likevel ser Helsetilsynet kvinnens uverdige død i sammenheng med et annet dødsfall i bydelen på samme tid i fjor. Også det dreide seg om en kvinne i 80-årene som nektet nødvendig helsehjelp.

– Det gjør saken mer alvorlig, og dette er første gang vi anmelder kommunen på bakgrunn av at vi mener pasientene ikke fikk de tjenestene de hadde krav på, sier Knudsen.

Bydel Gamle Oslo vet foreløpig lite om politianmeldelsen, og bydelsdirektør Lasse Østmark ser ikke de to dødsfallene i sammenheng.

Bydelen har lagt om rutinene og innrømmet at kvinnen som frøs i hjel burde hatt sykehjemsplass. Samarbeidet mellom hjemmetjenesten og bestillerenheten som bestemmer om eldre skal på sykehjem eller fortsette å bo hjemme står derfor sentralt i saken.

(©NTB)

Personvernpolicy