Mysteriet uteble for andre gang

Helt siden 1949 har en mystisk beundrer lagt fra seg en rose og en flaske cognac på Edgar Allan Poes gravsted i Baltimore om natten den 19. januar. For andre år på rad har mysteriet uteblitt. Foto: AP / Scanpix.
Helt siden 1949 har en mystisk beundrer lagt fra seg en rose og en flaske cognac på Edgar Allan Poes gravsted i Baltimore om natten den 19. januar. For andre år på rad har mysteriet uteblitt. Foto: AP / Scanpix.

For andre gang på rad uteble rosen og flasken på Edgar Allan Poes gravsten. Nå frykter man at den mystiske beundreren selv har dødd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Helt siden 1949 har en ukjent beundrer lagt tre blodrøde roser og en flaske eksklusiv fransk cognac på gravstedet til den berømte forfatteren, før han selv har forduftet uten et spor.

I hele 61 år var tradisjonen en årviss begivenhet hver 19. januar. Noen ganger la den mystiske beundreren også igjen en lapp med teksten «Edgar, jeg har ikke glemt deg».

The Poe Toaster, ble den ukjente kalt.

Nå har den ukjente latt være å dukke opp for andre år på rad. Det har fått mange til å frykte at personen som stod bak tradisjonen selv har dødd - uten at man noen gang fikk rede på hvem personen var.

Det melder avisen Washington Post.

Les også: Mysteriet uteble


Natt til 19. januar flokket flere skuelystne seg på kirkegården Western Burying Ground i Baltimore for å se om de kunne få et glimt av mannen. Men ventingen viste seg å være forgjeves. Klokken fem om morgenen onsdag, erklærte kurator ved Poe-museet, Jeff Jerome, nattevåket for over.

– Jeg kommer til å være her også i 2012, men dersom personen ikke dukker opp da, vil jeg offisielt erklære tradisjonen for over, forteller Jerome til avisen Vancouver Sun.

Opp gjennom årene, har så mange som fire personer tatt steget fram og påstått at de var den mystiske Poe Toasteren. Men ifølge kurator Jerome, har alle fire vært lette å avsløre som bedragere.

– Jeg har sett tradisjonen hver 19. januar siden 1977, jeg vet hvordan mannen ser ut, forteller han.

Les også: Edgar Allen Poe «begraves» på nytt


De som har sett Poe Toasteren, beskriver ham som en litt skummel skikkelse, med et skjerf rundt ansiktet og en spaserstokk i hånden. Ved gravsteien, har han gitt avbildningen av Edgar Allan Poe et kyss, før han har gjort honnør med hatten, og gått sin vei.

Edgar Allan Poe var bare 40 år gammel da han døde i Baltimore for 162 år siden. Ettersom hans død ikke ble gjort offentlig kjent, var det færre enn ti personer tilstede i begravelsen.

Det ble ikke særlig bedre i etterkant av seremonien. Poes gravstein ble ødelagt før den kom til gravstedet, mens poetens rykte nærmest ble knust av rivalen Rufus Griswold i en nekrolog.

I oktober 2009 fikk imidlertid Poe nok en avskjed. To seremonier ble holdt, og rundt 350 gjester møtte opp til hver seremoni. Flere var det ikke plass til i den gamle kirken ved siden av Poes grav.

Personvernpolicy