– Kina søker ikke verdensherredømme

Kinas president Hu Jintao (til venstre) og Demokratenes flertallsleder Senatet, Harry Reid, snakker sammen foran et møte i Kongressen i Washington torsdag. Foto: REUTERS / Jason Reed / SCANPIX.
Kinas president Hu Jintao (til venstre) og Demokratenes flertallsleder Senatet, Harry Reid, snakker sammen foran et møte i Kongressen i Washington torsdag. Foto: REUTERS / Jason Reed / SCANPIX.

Kina har ingen interesse i å delta i et våpenkappløp og forsøker ikke å herske over verden, sier landets president Hu Jintao. Han innbyr amerikanerne til tettere samarbeid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi deltar ikke i våpenkappløp eller utgjør en militær trussel mot noe land. Kina vil aldri forsøke å oppnå verdensherredømme, sa Hu i en tale i Washington etter at han hadde hatt samtaler med USAs president Barack Obama torsdag.

I talen understreket han også at forholdet mellom USA og Kina er inne i en helt spesiell periode.

– Våre to land har aldri hatt så mange felles interesser og stått side om side med et så stort felles ansvar som i dag, sa Hu.

Les også: Obama tok opp fredsprisen med Hu

«Fredelig utvikling»

– Vi vil følge den fredelige utviklingens vei, uten å vakle, framholdt den kinesiske statssjefen. Han ba samtidig USA om å respektere Kinas suverenitet i spørsmål som dreier seg om Taiwan og Tibet og beskrev dem som noen av Kinas viktigste interesser.

– Med en god håndtering av hverandres viktigste interesser, vil forholdet mellom USA og Kina være smidig og stadig bli bedre. Hvis ikke, vil forholdet lide under konstante problemer og også spenning, sa Hu.

Obama har bedt kineserne gå i forhandlinger med den tibetanske eksillederen Dalai Lama. Han gjentok imidlertid onsdag at USA betrakter Tibet som en del av Folkerepublikken Kinas territorium.

Militære utgifter

USA og dets allierte, spesielt Japan, har tidligere uttrykt bekymring for de enorme beløpene Kina bruker til militære formål. Kina prøvefløy denne måneden et nytt, avansert jagerfly med såkalt stealth-teknologi, som gjør det vanskelig å oppdage på radar.

Spørsmål om Kinas manglende respekt for menneskerettigheter dukker dessuten stadig opp under Hu Jintaos USA-besøk.

Les også: Ingen besøk på hamburgerbar for Hu

Presidenten i Representantenes hus, John Boehner, sier at han ga uttrykk for sterk bekymring for menneskerettsbrudd da han torsdag møtte Hu i Kongressen.

Mangelen på religionsfrihet var blant temaene som Boehner tok opp. Lederen for menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch, Kenneth Roth, var blant dem som deltok på den offisielle middagen for Hu.

Han har blant annet tatt opp fredsprisvinner Liu Xiaobos situasjon.

Personvernpolicy